Cu ajutorul oamenilor de bine, copiii și tinerii cu nevoi speciale de la Asociația Părinților Copiilor cu Autism Argeș vor beneficia de ore de terapie gratuite pe tot parcursul anului.
Evenimentul caritabil „Zâmbet în Autism – Împreună de ziua lor”, care a avut loc luni seara, 1 aprilie, la Filarmonica Pitești s-a bucurat de o participare numeroasă atât din partea oficialităților, cât și a publicului larg.
Spectacolul a fost organizat de Asociația Părinților Copiilor cu Autism Argeș cu sprijinul partenerilor, având ca scop strângerea de fonduri pentru acordarea a cât mai multe ore de terapie gratuite tuturor beneficiarilor din cadrul celor două centre.
Asociația a transmis că suma rezultată până în prezent în urma evenimentului caritabil este de 91.455 lei, bani din care vor fi acordate peste 1500 de ore de terapie gratuite pe tot parcursul anului.
Conform comunicatului Asociației Părinților Copiilor cu Autism Argeș, suma totală acumulată provine din invitațiile distribuite, din licitațiile făcute în sală, din donații, dar și din sponsorizări.
APCA Argeș va oferi servicii în baza proiectului „Ore de terapie gratuite”, după cum urmează:
✓ Toți cei 62 de beneficiari înscriși în cadrul celor două centre de zi pentru copii și persoane adulte cu dizabilități (Centrul „Autism Smile” și Centrul „Sfântul Mihail”) vor primi lunar servicii de recuperare gratuite (terapie ocupațională, kinetoterapie, terapie comportamentală și logopedie), în cursul lunii aprilie urmând a le fi acordate câte 5 ore fiecăruia, totalul ridicându-se la 310 ore.
✓ În data de 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, toți beneficiarii care au efectuat programul de terapie au avut gratuitate în baza acestui proiect, astfel fiindu-le acordate 125 de ore de recuperare.
✓ Pentru 20 de beneficiari (copii și adulți), Asociația va susține în continuare lunar – parțial sau integral, serviiciile de recuperare, în funcție de cazul social al beneficiarului. În acest sens, bugetul calculat pentru lunile aprilie – noiembrie inclusiv este de 256.160 lei. Din totalul acestei sume, o parte va fi suportată din fondurile acumulate în urma evenimentului caritabil, fiind aproximate 800 de ore de terapie gratuite.
✓ 320 de ore de terapie gratuite vor fi acordate până în luna noiembrie inclusiv și în cazul Grupului de copii și tineri „Dansatori divini”, care include până în prezent 14 beneficiari, din care 10 au putut fi văzuți pe scena Filarmonicii Pitești în cadrul spectacolului „Zâmbet în Autism”. În grupul de dans se pot înscrie gratuit cât mai mulți beneficiari din cadrul celor două centre, dar și din afara acestora, costurile pentru Asociație rămânând aceleași.
Citește și Totul despre „Simfonia Lalelelor”- Pitești, 19–21 aprilie
Alina Gorghiu, donație de 20.000 lei: „Un scop mai bun pentru folosirea acestor bani nu s-ar fi găsit”
Prezentă la eveniment, ministra Justiției nu a dorit să urce pe scenă, însă a transmis un mesaj care a fost făcut public.
„Vă mulțumesc pentru invitație și pentru că îmi permiteti să fiu alături de Asociația dumneavoastră. Sunt și eu mamă de doi băieți, de aceea aprecierea este și mai mare când știu cât efort și muncă depuneți pentru ca acești copii să fie bine. Ca ministră a Justiției, ca argeșeancă, este important să vă sprijin pe dumneavoastră și cauza dumneavoastră, de aceea am furat startul la donații: am asigurat un ajutor de 20.000 lei din fondul la dispoziția ministrului Justiției. Știu că un scop mai bun pentru cheltuirea lor nu s-ar fi găsit. Acești copii au nevoie să fie învățați să vorbească, să se joace, să râdă, să își facă prieteni. Iar părinții lor au nevoie de suport. Știu că multe dintre mamele acestor copii au fost lăsate singure, abandonate de soți. Și mai știu că, dacă terapia începe devreme și este făcută corect, șansele de recuperare sunt mari”, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, care a licitat și pentru marama de Muscel, dar care în final i-a revenit antreprenoarei Olimpia Doru.
Citește și Poiana Culturală din Câmpulung. Ce spectacole au loc în acest weekend
Romi Mihăescu: „Normal este să tratăm oamenii cu autism ca pe egalii noștri”
Și Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale a fost reprezentat la eveniment, din partea căruia a participat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități cu rang de secretar de stat, Romi Mihăescu. „Dragi prieteni ai persoanelor cu tulburare de spectru autist, v-aș ruga ca în această seară să nu aniversăm, ci să facem o introspecție. Să ne gândim ce am putea noi face pentru acești oameni minunați, puțin diferiți de noi, care merită tot respectul nostru. De când sunt președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, mi-am dat seama încă o dată cât de greu este să vorbești despre normal. Normal este să-i tratăm pe acești oameni ca pe egalii noștri și uneori sunt mai egali decât noi (…). Indiferent că suntem casieri la supermarket, că suntem șoferi pe autobuz sau pe taxi, că suntem profesori, că suntem medici, că suntem politicieni, că suntem funcționari publici, cu toții avem datoria și putem, cu siguranță, să facem mult mai mult”, a declarat secretarul de stat, arătând că în Argeș sunt aproximativ 700 de copii cu autism, din totalul de 18.500 la nivelul României.
Acesta a semnalat faptul că în ceea ce privește adulții cu încadrare în grad de handicap de autism, numărul lor este de doar 1450, „diferență care provine, din punctul meu de vedere, dar cercetările o să arate exact, că, poate, în timp adulții ori au ieșit din sfera persoanelor care suferă de această tulburare, ori nu au mai fost evaluați”.
„Am constatat, de când sunt în această funcție, că pentru persoanele cu tulburare de spectru autist, nu s-a făcut mare lucru. Din varii motive: nu sunt bani, banii s-au folosit în mod ciudat, nu este un tip de handicap, ci fac parte dintr-o categorie mai mare a persoanelor cu handicap”, a mai spus Romi Mihăescu.
„Vă mulțumesc pentru faptul că sunteți aici, vă mulțumesc pentru activitatea pe care ați desfășurat-o în 13 ani, pentru că strângeți lângă dumneavoastră oameni minunați, oameni care au probleme de spectru autist, dar și oameni care fac ceva pentru acești copii sau adulți”, a transmis președintele ANPDPD.
Citește și Nou paraclis în subsolul Schitului „Sf. Pantelimon” de pe Transfăgărăşan
Mesaje de susținere din partea oficialităților locale și județene
Mesaj de susținere a fost transmis, prin intermediul managerului Filarmonicii Pitești, Gabriel Niță, și de către primarul Municipiului Pitești, Cristian Gentea, care nu a putut fi prezent din motive obiective, dar care și-a manifestat încă o dată sprijinul față de persoanele cu nevoi speciale:
„Factorii decizionali trebuie mobilizați. Sunt optimist și îmi declar susținerea ca cetățean, ca părinte și ca edil. Donația mea în cadrul campaniei publice 2 aprilie 2024 este un stilou personalizat, ca simbol al seriozității și determinării mele de a mă implica în schimbarea necesară evoluției permanente. Transmit un cald mesaj de respect pentru părinții copiilor cu autism, pentru specialiștii și susținătorii activi care fac eforturi extraordinare în recuperare, în grădinițe și școli publice”.
Citește și Amintiri din anii copilăriei la Etnografia din Câmpulung
Și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, și-a reafirmat susținerea pentru nevoia de recuperare a copiilor cu autism: „Ori de câte ori am fost solicitați, ne-am implicat fie direct, fie prin instituțiile subordonate. Profit de această ocazie să mulțumesc colegilor mei de la Orchestra „Doina Argeșului”, la fel cum mă văd obligat să apreciez încă o dată munca colegilor mei de la DGASPC care, iată, vin direct în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale. În altă ordine de idei, reiterez sprijinul nostru, practic am fost primii care am achiesat la acest proiect fără ezitare și sunt convins că lucrurile vor continua în același trend. Dați-mi voie să transmit salutul călduros al întregii conduceri a Consiliului Județean și să vă asigur de tot sprijinul nostru”.
La rândul său, reprezentanta sponsorului principal Supermarket Jam, Andreea Ionică, i-a numit „supereroi” pe toți cei greu încercați, completând:
„Acești copii merită toată aprecierea noastră. Meritele lor sunt deosebite, atât în viața de zi cu zi, cât și la nivel academic. (…) Suntem alături de grupuri și asociații de fiecare dată, sprijinim comunitatea noastră și dorim să facem cât mai multe fapte bune, astfel că vă îndrumăm și pe dumneavoastră să faceți același lucru cât mai des”.
În cuvântul său, reprezentantul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Părintele Arhimandrit Caliopie Ichim, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, spunând că „Dumnezeu are un plan special pentru fiecare din oamenii pe care El i-a creat”. De asemenea, Părintele Arhimandrit Caliopie Ichim a menționat că va transmite Înaltpreasfințitului Părinte Calinic ca problema persoanelor cu autism „să se adauge ca prioritate pentru activitățile Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului”.
Numeroși invitați s-au alăturat cauzei autismului
Printre cei care au dorit să se alăture cauzei autismului, s-au numărat și prefectul de Argeș, Radu Perianu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, senatorii Cristina Stocheci și Dănuț Bica, deputatul Nicolae Georgescu, managerul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, Elena Iagăr, secretarul de stat în cadrul Ministerului Transporturilor Ion Popa, rectorul Centrului Universitar Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, prodecanul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul ASE București, prof.univ.dr. Constanța Mihăescu, inspectorul școlar general adjunct prof.Cătălina Dumitrașcu, conducerea Colegiului Național I.C. Brătianu prof.Florica Dumitru, respectiv prof. Bogdan Ionescu, conducerea Colegiului Ecologic Pitești conf.univ.dr. Cristiana Sima, președintele Colegiului Psihologilor Argeș, Narcis Sima, consilierul local Ana Stan, consilierul județean Stelian Stana, liderul AUR Argeș Bogdan Velcescu, dar și reprezentantele sponsorilor Supernova și Teilor, oameni de afaceri, părinți, copii și numeroși meșteri populari.
Majoritatea dintre aceștia au participat cu donații în cadrul licitației, achiziționând icoane, tablouri, ii, instrumente muzicale, vouchere cosmetice și multe altele. Donațiile continuă, obiectele care nu au fost scoase la licitație, printre care și un prețios lănțișor de aur oferit de Teilor, rămânând în custodia Asociației Părinților Copiilor cu Autism Argeș, urmând a fi prezentate în cadrul evenimentului caritabil din luna decembrie a acestui an.
Citește și Argeș. Se apropie Festivalul național „Premiile Muzicale Dinu Lipatti”
Andreea Badea: „Fără sprijinul dumneavoastră, nu am reuși să mergem mai departe”
Președintele Asociației Părinților Copiilor cu Autism Argeș, Andreea Badea, mulțumește „tuturor oamenilor care au fost și sunt cu sufletul alături de noi și care înțeleg nevoile permanente ale copiilor și tinerilor cu autism și tulburări de spectru autist”, precizând că „fără ajutorul dumneavoastră concret nu am reuși să mergem mai departe și să susținem pe cei care ne solicită sprijinul”.
Evenimentul caritabil de luni seara a fost prezentat de Dana Popescu, moderator Antena3 Pitești, și de Constantin Pașol, realizator programe Radio Antena Satelor, fiind susținut de artista Paula Seling și de interpretele de muzică populară Emilia Ghinescu, Emilia Dorobanțu, Elisabeta Turcu, acompaniate de orchestra „Doina Argeșului” condusă de dirijor prof. Cătălin Iancu, dar și de țimbalistul Cătălin Iancu junior, respectiv de Grupurile „Flori Argeșene” și „Doruri Muscelene”.
Citește și Cu aplicația Argeș Ghid poți descoperi județul!
Conducerea APCA Argeș mulțumește artiștilor, instituțiilor partenere și partenerilor media.
0 Comentarii