Web Analytics
scris joi, 08.09.2022

8 Septembrie 2004: S-a stins din viață Dan Spătaru, popular interpret român de muzică ușoară

În ziua de 8 Septembrie 2004, s-a stins din viață, la București, popularul interpret român de muzică ușoară Dan Spătaru ; (n. 2 octombrie 1939).

8 Septembrie 2004: S-a stins din viață Dan Spătaru, popular interpret român de muzică ușoară

Citește și: 17 dintre cele mai noi și valoroase documentare despre România reală – prezentate la Astra Film Festival Sibiu

Au avut un mare succes de  public cântecele sale „Ţărăncuţă, ţărăncuţă„, „Nici o lacrimă„, „Nu-ţi şade bine cînd plîngi„, „Nu m-am gîndit la despărţire„, „Oare, Oare„, „Îţi pare rău”,  „În rîndul patru„,”Drumurile noastre„.

 Dan Spătaru a cucerit în Cuba un record la aplauze:  „prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!“

Dan a crescut printre poveștile bunicilor și cântecelor interpretate de părinții lui. Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o mătușă pentru a îndeplini dorința mamei „Copiii mei să învețe carte„. Aici Dan a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. A evoluat pe post de mijlocaș la clubul „Știința București”.

Dan Spătaru era student când a început să cânte la „Casa Studenților” în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă. Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie; tatăl său cântase la vioară. Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a descoperit. L-a ascultat odată la „Mon Jardin” și a făcut cu el lecții. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată,la o terasă l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a compus aproape toate șlagărele. Primul mare succes l-a avut cu „Măicuța mea”, de Temistocle Popa.

A urmat un șir de șlagăre: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile noastre toate”, „Cântec”,”Măicuță, îți mulțumesc!”, „Vorbește lumea că-s ștrengar”.

Citește și: A fost odată ca niciodată. Absolvenţii din 1972 ai Liceului „Nicolae Bălcescu” au avut Jubileul!

A fost o personalitate a lumii muzicale românești care a rezistat timpului. Dan Spătaru a știut sa își respecte publicul prin ținuta elegantă pe care o avea tot timpul, indiferent de circumstanțe.

Dan Spătaru s-a stins în urma unui infarct în dimineața de 8 septembrie (ora 7:00). Peste zece mii de oameni au fost prezenți la înmormântarea sa.[

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *