Web Analytics
scris luni, 08.04.2024

8 Aprilie 1783: Țarina Ecaterina cea Mare a anexat peninsula Crimeea și a proclamat-o teritoriu rusesc, ”de acum și pentru toate timpurile”

În ziua de 8 Aprilie 1783, Țarina Ecaterina cea Mare a proclamat peninsula Crimeea, după anexarea ei de către Rusia, teritoriu rusesc, ”de acum și pentru toate timpurile”. 

8 Aprilie 1783: Țarina Ecaterina cea Mare a anexat peninsula Crimeea și a proclamat-o teritoriu rusesc, ”de acum și pentru toate timpurile”

După victoria Rusiei in războiul cu Turcia din 1768-1774, a fost semnat tratatul de la Kuciuk-Kainardji, care asigura independența Hanatului Crimeii față de Imperiul Otoman, în același timp transformând hanatul într-un aliat al Imperiului Rus.

In timpul domniei hanului Șahin Ghirai  a crescut  influența ruseasca și acțiunile violente ale administrației hanului împotriva opoziției interne. Pe 8 aprilie 1783, încălcându-și obigațiile ce-i reveneau prin tratatul de pace, Ecaterina cea Mare a intervenit în luptele interne din Hanatul Crimeei, anexând întreaga peninsulă.

Turcia, care nu s-a resemnat cu pierderile, dorea să recâştige Hanatul Crimeii şi pământurile din regiunile din nordul Mării Negre. O nouă revoltă a tătarilor din Crimeea, provocată de Turcia în toamna anului 1781, s-a încheiat cu renunţarea la hanat de către Şaghin Ghirei, Crimeea fiind anexată de Rusia. Prin Manifestul Ekaterinei a II-a din 8 aprilie 1783, Crimeea a intrat în componenţa Imperiului Rus.

În 1787, Șahin Ghirai s-a refugiat în Imperiul Otoman, dar a fost executat pentru trădare. Familia regală Ghirai a supraviețuit până în zilele noastre.

Citește și:

 La anexarea de catre Imperiul tarist, toate regiunile Hanatului Crimeii cucerite de ruși aveau o importanta populație creștina stabilă alcătuită din români.
Rusia i-a mutat pe acești români în Muntii Caucaz sau în Siberia, aducând uneori în locul lor români din Basarabia, dar de cele mai multe ori înlocuindu-i cu ruși, sârbi, bulgari sau ucraineni.
Câteva sate românești mai  existau încă în Crimeea în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *