Web Analytics

7 Iunie 1886: S-a născut savantul român Henri Coandă

de | 7.06.2022 09:05 | Actualitate, Cultură

În ziua de 7 Iunie 1886 s-a născut savantul român Henri Coandă.

 Omul de știință  român a construit și testat primul avion cu reacție și a descoperit fenomenul aerodinamic numit “efectul Coandă”.

Citește și: Notă de plată pentru condamnări de acum cinci ani. Un fost primar de la Lereşti are de plată peste 50.000 de lei

A absolvit Scoala Superioară de Aeronautică din Paris și a urmat cursuri de specializare la câteva universități europene.

În decembrie 1910, la Issy les Moulineaux, cu ocazia celui de-al doilea Salon Internațional de Aeronautică de la Paris, Coandă a prezentat și pilotat primul avion cu reacție din lume.

Realizat după un proiect propriu, aparatul a întâmpinat probleme în timpul zborului, dar tocmai aceste neajunsuri de funcționare l-au determinat pe savantul român să descopere efectul care îi va purta numele.

Citește și: Şeful IPJ Argeş nu are noroc la şoferi. Şi actualul şofer al comandantului Marian Badea a avut probleme penale

 În anul 1934, Coandă a obținut brevetul pentru invenția numită “Procedeu și dispozitiv pentru devierea unui fluid într-un alt fluid”.

Noul fenomen fizic descoperit – “devierea unui jet plan de fluid ce pătrunde în alt fluid, în vecinătatea unui perete convex” – a fost denumit “efectul Coandă”.

A intrat în istorie ca pionier al aviației cu reacție. A decedat la 25 noiembrie 1972. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii