Web Analytics
scris luni, 06.11.2023

6 Noiembrie 1861: S-a născut James Naismith, inventatorul  baschetului

În ziua de 6 Noiembrie 1861 s-a născut, în Canada, James Naismith, inventatorul  baschetului.

6 Noiembrie 1861: S-a născut James Naismith, inventatorul  baschetului

A creat popularul joc in 1891 la cererea sefului Departamentului de Educatie Fizica al Springfield College din statutul american Massachusetts, având la dispozitie două săptămâni pentru a inventa un joc de echipa in sală, care să ofere elevilor posibilitatea de a face miscare și în timpul iernii.

Misiunea nu a fost usoara pentru Naismith, dar pe ultima suta de metri I-a venit ideea sa creeze un joc simplu, cu numai 13 reguli, care sa implice aruncarea mingii la un cos suspendat. La inceput mingea era cea folosita pentru jucul de fotbal.

Citește și:

 Abia in 1893, s-a folosit o minge de dimensiuni mai mari, precum si modelul de cos folosit azi, confectionat dintr-un inel de fier pe care era prinsa o plasa.

Fara sa fie nevoie de multa mediatizare, sportul a inceput sa aiba rapid succes, profesorii de educatie fizica incurajandu-si elevii sa il practice.

Cu toatea acestea a fost nevoie de timp pana baschetul sa devina din activitate recreationala sport, insa datorita popularitatii sale in 1936 a devenit sport olimpic.  Numele lui Naismith a fost inclus in 1959 in  Basketball Hall of Fame.

A decedat in ziua de 28 noiembrie 1939.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *