Web Analytics
scris marți, 05.10.2021

5 Octombrie 1830: A încetat din viaţă cărturarul şi memorialistul Dinicu Golescu

În ziua de 5 Octombrie 1830 a încetat din viaţă cărturarul şi memorialistul Dinicu Golescu (n. 7 feb. 1777).

Vlăstar al uneia dintre vechile familii boiereşti din Ţara Românească, a studiat la Academia grecească din Bucureşti. A fost ispravnic, vel agă, hatman, iar, din 1821, mare logofăt al Ţării de Jos. 

Citește și: 120 de ani de la nașterea marelui savant român Gogu Constantinescu – întemeietorul „sonicității”

5 Octombrie 1830: A încetat din viaţă cărturarul şi memorialistul Dinicu Golescu

 A inițiat, împreună cu  alţi români patrioti,  la Braşov, în  anul 1822, o Societate literară care depăşea sfera preocupărilor culturale. A fost printre întemeietorii Societăţii Literare din 1827, la Bucureşti și a contribuit activ la apariţia primului ziar în limba română, “Curierul românesc”. În anul 1826, după o călătorie în Occident, Dinicu Golescu a luat legătura cu Ion Heliade Rădulescu. În numele lui Heliade, Dinicu Golescu a solicitat , în anul 1828, o aprobare pentru editarea unei gazete cu titlul Curierul român, care s-a numit în cele din urmă Curierul românesc. În același an, 1828, s-a primit aviz favorabil de la Kiseleff, în 3 decembrie 1828, pe baza raportului întocmit de contele rus Pahlen, Feodor Petrovici, președinte al Divanurilor Principatelor, ca urmare a instaurării administrației militare ruse în timpul războiului ruso-turc (1828-1829). Avizul favorabil a fost dat cu avertismentul „de a nu supăra niciodată religia, morala și buna cuviință.” Noul ziar în limba română a început să apară la 8/20 aprilie 1829, în București.

 

şi a subvenţionat apariţia primei gazete în limba română editată în străinătate, Familia Lipschii (1827).

Citește și: 1 Octombrie 1855. A apărut publicația „Steaua Dunării” sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu

 A înfiinţat în 1826, pe moşia sa din Goleşti, o şcoală în care tinerii puteau învăţa gratuit, indiferent de categoria socială din care făceau parte. 

Biblioteca Judeţeană Argeş, situată în Pitești poartă numele „Dinicu Golescu”

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...