Web Analytics

1 Octombrie 1855. A apărut publicația „Steaua Dunării” sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu

de | 1.10.2021 11:32 | Cultură, Actualitate

În ziua de 1 Octombrie 1855 a apărut, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu,  publicaţia „Steaua Dunării”, jurnal politic, literar şi comercial (în original Steoa Dunărei)

Mihail Kogalniceanu

Mihail Kogalniceanu

A fost principalul organ de presă unionist, în jurul căruia s-au grupat cei mai activi partizani ai Unirii Principatelor Române. A apărut la Iaşi între octombrie 1855 – septembrie 1856, după care a fost închis din cauza suspendării legii presei.

Din cauza unui articol „mai dubios” despre religie,  cenzura l-a suprimat pentru prima dată în luna mai 1856.

Publicația reapare în străinătate, între decembrie 1856 şi mai 1858, fiind scris în limba franceză, la Bruxelles, sub numele „L’Étoile du Danube”.

Citește și: Jurnal din cana cu păsări. Cel mai în vârstă lăutar din România cântă şi acum în stradă!

Reapare la Iaşi din noiembrie 1858 până în noiembrie 1860. De la 2 ianuarie 1859 fuzionează cu „Zimbrul şi Vulturul” şi apare sub titlul „Steoa Dunărei. Zimbrulu şi Vulturulu”. Redactorii ambelor ziare au publicat atunci un program politic unionist explicit.

Scris cu alfabetul tranziţional, era un „jurnal politic, literar şi comercial” care apărea de trei ori pe săptămână şi milita puternic pentru Unirea Principatelor, pentru autonomia lor şi pentru reforme democratice. În literatură, promova ideile preluate de la Dacia literară, axată pe o literatură naţională, inspirată din tradiţiile poporului.

Printre cei care au participat la redactarea ziarului au fost Vasile Alexandrescu-Urechea, Vasile Mălinescu şi Iancu M. Codrescu. Au mai colaborat redactori precum Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Alecu Donici, Grigore Alexandrescu, Alecu Russo, Dimitrie Bolintineanu, C.A. Rosetti, Gheorghe Sion etc.

Citește și: 1 Octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

În 1897 se reia publicarea ziarului cu acelaşi nume (cu subtitlul: „ziar fondat în anul 1855 de Mihail Kogălniceanu”), care apare până în 1899 şi mai apoi în 1907. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole