Web Analytics

47,5 miliarde EUR pentru persoanele defavorizate, pentru a depăşi impactul cu pandemia

de | 22.01.2021 12:44 | Actualitate, Bani europeni, Politica si Administratie

Parlamentul European a votat acordul politic la care au ajuns co-legiuitorii cu privire la propunerea Comisiei de a furniza mai multe fonduri pentru sprijinirea celor mai defavorizate persoane din Europa în faza de redresare. Statele membre ale UE vor putea utiliza în curând fonduri din pachetul „Asistență în materie de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei” (REACT-EU), care furnizează resurse suplimentare în vederea combaterii impactului social și economic al pandemiei de COVID-19, pentru programe finanțate din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

Citește și Din 8 februarie, în Argeș se va dubla numărul centrelor de vaccinare anti-Covid și se reiau programările

FEAD oferă deja alimente, îmbrăcăminte și alte tipuri de asistență materială de bază persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele și finanțează activități de sprijinire a incluziunii sociale a acestora. În medie, din 2014, aproximativ 13 milioane de persoane beneficiază în fiecare an de sprijin din partea acestui fond. Potrivit unui raport al Federației Europene a Băncilor de Alimente, cererea înregistrată în băncile de alimente a crescut cu până la 50 % în comparație cu perioada anterioară pandemiei de COVID-19.

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat: „Trebuie să dăm dovadă de solidaritate față de persoanele care se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială din cauza acestei crize și care au nevoie urgentă de asistență. Salut acest acord, care le va permite statelor membre să direcționeze măsurile de sprijin către cei care au cea mai mare nevoie de ele prin intermediul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). Nu suntem cu toții egali în fața acestei pandemii, iar persoanele cele mai vulnerabile au mai mult de suferit. Acest acord este un semn clar că Uniunea Europeană continuă să fie alături de persoanele care au cea mai mare nevoie de sprijin.”

Citește și: Managementul Direcţiei Silvice Argeş este unul „deficitar şi permite plata în avans a unor lucrări neexecutate”

REACT-EU: fonduri suplimentare pentru a face față impactului social și economic al pandemiei de COVID-19

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde EUR, include o sumă de 47,5 miliarde EUR pentru REACT-EUCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent. Această inițiativă pune la dispoziție fonduri suplimentare pentru programele din cadrul politicii de coeziune aflate în curs de desfășurare și FEAD. Aceste fonduri pot fi cheltuite până la sfârșitul anului 2023, reducând astfel decalajul dintre răspunsul de urgență la criză și redresarea pe termen lung sprijinită de noile programe din cadrul bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

Țările UE dispun de flexibilitate pentru a decide modul în care distribuie resursele suplimentare din cadrul REACT-EU între diferitele fonduri. Majoritatea statelor membre intenționează să aloce o parte dintre aceste fonduri suplimentare către FEAD, ceea ce va permite programelor să ofere în continuare sprijin persoanelor care au cea mai mare nevoie de acesta.

Citește și: Comisia Europeană inițiază constituirea unui front comun pentru a învinge COVID-19

Datorită modificării Regulamentului FEAD, rata de cofinanțare a UE poate ajunge acum până la 100 %, pentru a garanta că statele membre dispun de mijloace financiare suficiente pentru a pune rapid în aplicare măsuri de sprijinire a celor mai defavorizate persoane. În plus, în conformitate cu REACT-EU, 11 % dintre resursele suplimentare pentru anul 2021 vor fi prefinanțate.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii