31 Martie 1889: A fost inaugurat Turnul Eiffel, devenit simbolul Parisului, capitala Franței

de | 31.03.2022 11:52 | Actualitate, Cultura, Home

În ziua de 31 Martie 1889a fost inaugurat Turnul Eiffel (Tour Eiffel), devenit simbol al capitalei Franței – Paris, construit intre  anii 1887-1889 de inginerul francez Gustav Eiffel (1832-1923). 

Turnul Eiffel a fost înălțat în 1889, pentru comemorarea  centenarului Revoluției franceze si ca un însemn al Expoziției Internationale de la Paris – care urma sa fie gazduită de Franța.

Proiectul câștigator a fost declarat cel al inginerului Gustav Eiffel, cunoscut pentru realizarea de structuri metalice îndrăznețe. La începutul lui mai 1889, s-a deschis Expozitia Internațională de la Paris, turnul având rolul de poartă de intrare în imensul târg.

Construcția turnului a început la 22 ianuarie 1887 și a fost terminată pe 31 martie 1889.

Citește și: S-a modificat legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe

Costul lucrării a fost de 6,5 milioane de franci, o su considerabilă pentru acele vremuri. Eforturile constructorilor și cele financiare au meritat însă, pentru că Parisul s-a ales cu o capodoperă arhitecturală, dupa cum apreciază specialiștii.

Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, care mai adaugă 24 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, era cea mai mare clădire din lume, record deținut până la finalizarea clădirii Chrysler din New York, în anul 1930. 

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!
Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!

Accident rutier produs în cursul zilei de astăzi în satul Nămăești, comuna argeșeană Valea Mare Pravăț. Din primele informații aflăm că, a fost implicat un singur autoturism care s-a răsturnat în șanțul de pe marginea carosabilului. Posibil o persoană să fie rănită....