Web Analytics

30 iunie 1982: Intră în vigoare decretul frigului și foametei (Decretul Consiliului de Stat al României, numărul 240 din 29/06/82), privind măsurile pentru „gospodarirea judicioasă și reducerea consumului de energie”

de | 30.06.2021 10:53 | Cultură, Actualitate, Economie, Politica si Administratie

În nefasta zi de 30 iunie 1982 a intrat în vigoare Decretul Consiliului de Stat al României, numărul 240 din 29/06/82, privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea judicioasă și reducerea în continuare a consumului de energie electrică, energie termică, gaze naturale și alți combustibili.

Citește și: Alina Gorghiu: Statul trebuie să lucreze pentru cetățean, nu invers!

A fost începutul unei îndelungate perioade de economii severe de energie, care s-au repercutat asupra condițiilor de viață a populației țării, silite să suporte iarna frigul în locuințe și restricții la furnizarea energiei electrice. 

A rămas celebru discursul lui Nicolae Ceaușescu din 15 martie 1985, susținut cu ocazia alegerilor pentru Marea Adunare Națională, când a recomandat românilor „să pună o haină în plus”.

Tot cu această ocazie, șeful statului comunist român a recitat următoarea strofă din poezia „Decebal către popor” a lui George Coșbuc:

Cei ce se luptă murmurând,
De s-ar lupta şi-n primul rând,
Ei tot atât de buni ne par
Ca orişicare laş fugar!
Murmurul, azi şi orişicând,
E plânset în zadar!

Decretul foametei și frigului a fost anulat abia în decembrie 1989, ca prim efect al Revoluției din România.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii