Web Analytics

3 Septembrie 2008: Primul planetariu digital din țară și cel de-al treilea din lume a fost inaugurat la Pitesti

de | 3.09.2022 09:50 | Actualitate, Cultură, Home

În ziua de 3 Septembrie 2008, la Pitesti, a fost inaugurat primul planetariu digital din țară și cel de-al treilea din lume, de către Muzeul Județean Argeș.

Citește și: A răsunat Mioveniul la Analogue. Succes din prima seară de festival 

În 2008, în primul an naţional dedicat educaţiei cu ajutorul astronomiei şi în avanpremiera primului an internaţional al astronomiei, anul 2009, Muzeul Judeţean Argeş inaugurează primul planetariu digital de tip educaţional din România, îmbogăţindu-şi oferta culturală la aniversarea a 80 de ani de la înfiinţare.

Planetariul Muzeului Judeţean Argeş, produs de firma franceză RSA Cosmos (al doilea mare constructor european de planetarii) este de tip ISS 2 HD şi are un ecran cu diametru de 7 metri, oferind vizionarea unor proiecţii de planetariu, de cinematografie panoramică şi simultană, de expoziţii virtuale de înaltă definiţie (1900×1900 pixeli), sonorizate cu un sistem audio 5.1 pentru săli de cinematograf. Planetariul poate găzdui între 38 de spectatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale de deplasare, mobilierul este proiectat şi realizat special pentru planetariu, iar volumul de proiecţie beneficiază de un sistem de climatizare optim şi ecologic.

La nivel european, planetariul Muzeului Judeţean Argeş se încadrează între cele mai performante planetarii digitale aflate în funcţiune şi în curs de realizare la categoria planetarii medii educaţionale. Echipamentul tip ISS 2 HD poate fi interconectat prin sisteme digitale de transport a informaţiei cu echipamente de observare astronomică pentru facilitarea unor proiecţii live de observaţii astronomice făcute oriunde pe Terra.

Citește și: Concurs organizat de Fundația Conservation Carpathia: 2.544 de motive să fotografiezi Munții Făgăraș!

În anul 2018, s-a achiziționat un  nou planetariu, echipamentele cuprinzând proiectoare, calculatoare, programele specifice necesare proiectiilor sunt de ultimă generație, tehnologia aparținând începutului de an 2018.

Astăzi, noile proiectoare oferă o rezoluție 4K UHD – tehnologie laser, sunt montate sub cupola de proiecție, ceea ce oferă o mai bună vizualizare în sală și o mult mai puternică luminozitate, iar programul folosit pentru proiecție este Sky Explorer 2018.

Foto: Facebook

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *