În ziua de 24 Octombrie 1945 a intrat în vigoare Carta Națiunilor Unite.
La mai putin de două luni de la încheierea celui de al Doilea Razboi Mondial, Organizatia Natiunilor Unite a decis să ratifice carta care instituie un sistem de rezolvare pașnică a diferendelor internationale ce prezinta o anumita gravitate si a căror prelungire în timp pune în pericol pacea și securitatea internationala.
Dintre organele principale ale ONU sunt competente sa actioneze pentru solutionarea pasnica a diferendelor internationale: Consiliul de Securitate, Adunarea Generala și, în anumite conditii, Secretariatul General al Organizației. Ideea înfiintarii Natiunilor Unite a apărut în august 1941, cand presedintele american Franklin D. Roosevelt si premierul britanic Winston Churchill s-au întâlnit în Insulele Bermude pentru a-și stabili obiectivele postbelice.
Citește și:
- Condamnat penal şi trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri UE, un om de afaceri oferă consultanţă din bani PNRR unui spital din Argeş
- Ministrul Mircea Fechet, implorat să „convingă” Prefectura Argeş să facă dreptate la Direcţia Silvică
- Lovitură de teatru în dosarul de la DNA Piteşti. Constructorul Briciu returnează banii către DGASPC Argeş, dar vrea cele 5 case înapoi
Rezultatul discutiilor s-a concretizat în semnarea ”Cartei Atlanticului”, in care erau precizate o serie de principii pentru mentinerea păcii si securității pe plan international.
Cele doua state au recunoscut, printre altele, si dreptul la autodeterminare a popoarelor, precum si libertatea comertului mondial si cooperare economica, renuntarea la uzul de violenta si crearea unui sistem de securitate comun. La inceputul anului 1942 a aparut pentru prima data numele “Natiunile Unite” intr-o declaratie a Aliatilor, prin care 26 de state se obligau sa isi continue lupta impotriva Axei.
Pana la finalul razboiului, alte 25 de state au aderat la Alianta. Cu ocazia unei reuniuni la Moscova, desfasurata in octombrie 1943, Marea Britanie, SUA, URSS și China au precizat ca e necesara crearea unei organizatii internationale care sa mentina pacea mondiala. Un an mai tarziu a inceput sa fie schițată Carta Natiunilor Unite, care va fi apoi elaborată cu ocazia Conferintei de la San Francisco din perioada aprilie-iunie 1945, in prezenta reprezentantilor a 50 de state.
Imediat dupa aceasta a fost semnata, iar in 24 octombrie același an aceasta a fost ratificată.
24 octombrie este Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite (data intrării în vigoare a Cartei ONU în 1945, care este sărbătorită din anul 1948).
0 Comentarii