24 august 1884: A decedat Carol Davila – organizatorul serviciului sanitar din România

de | 24.08.2021 10:39 | Actualitate, Cultura, Home, Politica si Administratie

 

 

Carol Davila, pe numele de naștere Carlo Antonio Francesco d’Avila (în franceză Charles d’Avila) (n. 1828, Parma, Ducatul Parmei– d. , București, România) a fost un medic și farmacist român, de origine franceză, născut în Italia, cu studii în Germania și Franța. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române (2003).

Citește și: CONSILIUL NAŢIONAL AL ELEVILOR: ”Cu aproape trei săptămâni înainte de redeschiderea şcolilor, nu ştim care sunt măsurile pe care va trebui să le respectăm”

A urmat cursurile Facultatea de Medicină din Paris, pe care o absolvă în februarie 1853. A sosit în Țara Românească în data de 13 martie 1853, la nici 25 de ani, după ce și-a dat doctoratul la Paris și după ce a ajutat la stingerea epidemiei de holeră din 1849, în Champagne și Cher. Ar fi trebuit să stea în Țara Românească doar 3 ani, dar a rămas până la sfârșitul vieții sale. A venit încă din 1853 în București, invitat fiind de domnul Barbu Știrbei pentru a organiza serviciul sanitar. A contribuit fundamental la organizarea învățământului medical din România. A fost profesor de chimie la Universitatea din București. În 1860 a fost ridicat la rangul militar de general. A organizat serviciul românesc de ambulanțe, care s-a distins apoi în timpul Războiului de Independență.

A modelat viața medicală sub trei domnitori, cu care a avut relații de prietenie. În București, la sosire, l-a impresionat pe domnitorul Barbu Știrbei când s-a prezentat, după doar trei zile, cu rezultatele unei prime inspecții sanitare și cu proiecte de reformă. Al doilea domnitor pe care l-a câștigat Davila de partea lui a fost Alexandru Ioan Cuza. Azilului său de orfane, întemeiat la București, i-a dat numele de Elena Doamna, după soția lui Cuza. De acest azil s-a ocupat îndeaproape și Regina Elisabeta (Carmen Sylva). Al treilea domnitor a fost Carol I, sub a cărui protecție și-a desăvârșit în cea mai mare măsură opera.

Citește și: 21 August 1968 – Uriaș miting de protest la București împotriva ocupării Cehoslovaciei de către statele comuniste. Cel mai bun moment al lui Nicolae Ceaușescu

Prima sa soție a fost Maria Marsille, fiica unui medic francez (Alphonse Constant Marsille) și a unei boieroaice din Țara Românească. Ea s-a stins din viață în martie 1860 (în vârstă de 24 de ani), după doar un an de căsătorie, la nașterea unui copil. La 30 aprilie 1861 s-a căsătorit cu Ana Racoviță, nepoata Goleștilor, o frumusețe brunetă, suplă, cu trăsături nobile. În februarie 1862 s-a născut primul copil, Alexandru, viitorul scriitor și om de teatru. Au urmat două fete, Elena, (viitoarea Elena Perticari), Zoe și încă un băiat, Carol Nicolae Davila. Ana a devenit colaboratoarea de nădejde a soțului ei, o adevărată parteneră de muncă și sacrificii.

Ana a devenit colaboratoarea de nădejde a soțului ei, o adevărată parteneră de muncă și sacrificii.

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Argeș. Bărbat mort după ce a căzut de pe schelă
Argeș. Bărbat mort după ce a căzut de pe schelă

Un accident mortal a avut loc joi după amiază, în comuna argeșeană Moșoaia.  Potrivit informațiilor, un bărbat a căzut de pe schelă, de la o înălțime de cinci metri.  Citește și:Mihăești. Fetiță de șase ani lovită MORTAL de o mașină Acesta prezenta leziuni...

Se închide circulația rutieră în Pitești. Vezi străzile
Se închide circulația rutieră în Pitești. Vezi străzile

Serviciul Siguranță Rutieră din cadrul Poliției Locale Pitești informează că, începând cu data de 20 mai, ora 07:00, și până în data de 22 mai, ora 20:00, datorită desfășurării competiției ”Raliul Argeșului 2022”, se va închide circulația pe strada Teiuleanu,...


Loading RSS Feed