Web Analytics

24 august 1884: A decedat Carol Davila – organizatorul serviciului sanitar din România

de | 24.08.2021 10:39 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

 

 

Carol Davila, pe numele de naștere Carlo Antonio Francesco d’Avila (în franceză Charles d’Avila) (n. 1828, Parma, Ducatul Parmei– d. , București, România) a fost un medic și farmacist român, de origine franceză, născut în Italia, cu studii în Germania și Franța. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române (2003).

Citește și: CONSILIUL NAŢIONAL AL ELEVILOR: ”Cu aproape trei săptămâni înainte de redeschiderea şcolilor, nu ştim care sunt măsurile pe care va trebui să le respectăm”

A urmat cursurile Facultatea de Medicină din Paris, pe care o absolvă în februarie 1853. A sosit în Țara Românească în data de 13 martie 1853, la nici 25 de ani, după ce și-a dat doctoratul la Paris și după ce a ajutat la stingerea epidemiei de holeră din 1849, în Champagne și Cher. Ar fi trebuit să stea în Țara Românească doar 3 ani, dar a rămas până la sfârșitul vieții sale. A venit încă din 1853 în București, invitat fiind de domnul Barbu Știrbei pentru a organiza serviciul sanitar. A contribuit fundamental la organizarea învățământului medical din România. A fost profesor de chimie la Universitatea din București. În 1860 a fost ridicat la rangul militar de general. A organizat serviciul românesc de ambulanțe, care s-a distins apoi în timpul Războiului de Independență.

A modelat viața medicală sub trei domnitori, cu care a avut relații de prietenie. În București, la sosire, l-a impresionat pe domnitorul Barbu Știrbei când s-a prezentat, după doar trei zile, cu rezultatele unei prime inspecții sanitare și cu proiecte de reformă. Al doilea domnitor pe care l-a câștigat Davila de partea lui a fost Alexandru Ioan Cuza. Azilului său de orfane, întemeiat la București, i-a dat numele de Elena Doamna, după soția lui Cuza. De acest azil s-a ocupat îndeaproape și Regina Elisabeta (Carmen Sylva). Al treilea domnitor a fost Carol I, sub a cărui protecție și-a desăvârșit în cea mai mare măsură opera.

Citește și: 21 August 1968 – Uriaș miting de protest la București împotriva ocupării Cehoslovaciei de către statele comuniste. Cel mai bun moment al lui Nicolae Ceaușescu

Prima sa soție a fost Maria Marsille, fiica unui medic francez (Alphonse Constant Marsille) și a unei boieroaice din Țara Românească. Ea s-a stins din viață în martie 1860 (în vârstă de 24 de ani), după doar un an de căsătorie, la nașterea unui copil. La 30 aprilie 1861 s-a căsătorit cu Ana Racoviță, nepoata Goleștilor, o frumusețe brunetă, suplă, cu trăsături nobile. În februarie 1862 s-a născut primul copil, Alexandru, viitorul scriitor și om de teatru. Au urmat două fete, Elena, (viitoarea Elena Perticari), Zoe și încă un băiat, Carol Nicolae Davila. Ana a devenit colaboratoarea de nădejde a soțului ei, o adevărată parteneră de muncă și sacrificii.

Ana a devenit colaboratoarea de nădejde a soțului ei, o adevărată parteneră de muncă și sacrificii.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii