Web Analytics
scris joi, 23.05.2024

23 Mai 1948: Cedarea teritoriului românesc Insula Șerpilor, în baza unui proces-verbal, către URSS

În ziua de 23 Mai 1948 a fost  semnat de către Nikolai Pavlovici Sutov, prim-secretar de ambasadă, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al URSS, si Eduard Mezincescu, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Române, chiar pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, un proces-verbal prin care acest teritoriu românesc a fost cedat către URSS.

23 Mai 1948: Cedarea teritoriului românesc Insula Șerpilor, în baza unui proces-verbal, către URSS

Încălcând Tratatul de pace de la Paris, încheiat în 1947, predarea insulei a redus suprafata mării teritoriale a României. Din acest motiv nu s-a ajuns la un acord privind delimitarea platformei continentale in Marea Neagra. Partea sovietica a sustinut la negocieri ca aceasta delimitare sa se faca intre Insula Serpilor si țărmul românesc.

Procesul-verbal respectiv nu a fost ratificat niciodată de Parlamentele Romaniei si URSS si nici nu a fost data vreo lege constitutionala cu privire la traseul frontierei de stat cu URSS. Dupa destramarea URSS, Insula Serpilor a trecut in stăpânirea Ucrainei.

Citește și:

În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Cu o suprafață de doar 17 hectare, insula Șerpilor nu prezintă o mare importanță din punct de vedere teritorial, în schimb are importanță din punct de vedere strategico-militar și economic.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât în 2009 că României îi revine suprafața de 9.700 km pătrați din platoul continental de lângă insulă, deși pretențiile teritoriale ale ambelor state aflate în dezacord (România și Ucraina) erau semnificativ mai mari. Se remarcă a fi prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României de după Marea Unire din 1918.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Pieton omorât în Argeș

Un accident cu victimă a avut loc pe DN 73, în comuna Stâlpeni. Un bărbat a murit după ce a fost...

Ultimele articole

Pieton omorât în Argeș

Un accident cu victimă a avut loc pe DN 73, în comuna Stâlpeni. Un bărbat a murit după ce a fost...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită