Web Analytics

22 aprilie 1918. Regele Ferdinand a semnat Decretul de promulgare a Unirii  Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu România. 

de | 22.04.2021 08:34 | Cultură, Actualitate

    În ziua de 9/22 aprilie 1918, Regele Ferdinand a semnat Decretul regal nr. 842 de promulgare a Unirii  Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu România. 

Citește și: Poloneze și românce care au schimbat lumea, într-o expoziție organizată la Memorialul Închisoarea Pitești

Decretul a fost contrasemnat de Alexandru Marghiloman, preşedintele Consiliului de Miniştri şi Dem. Dobrescu, ministru de justiţie.

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării  votase unirea cu România. Pentru unirea cu România au votat favorabil 86 de deputaţi, 3 împotrivă, 36 s-au abţinut, iar 13 deputaţi au lipsit. Proclamaţia Sfatului Ţării stipula: „Republica Democrată Moldovenească Basarabia, în hotarele ei dintre Prut şi Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”.

În acel moment istoric, Prim-ministrul Alexandru Marghiloman, aflat la Chișinău, declara:

„În numele poporului român…cu mândrie iau act de declaraţia Domniilor Voastre pentru unire şi declar că Basarabia este de acum unită pe vecie cu România, unită şi nedespărţită…Am luat act de declaraţia dumneavoastră şi în numele guvernului român declar că o primesc”.

Citește și: Grădina Zoologică Pitești, deschisă, din nou, publicului! Care este programul de vizitare

Regele Ferdinand a transmis un mesaj telegrafiat: „Un vis frumos s-a înfăptuit. Din suflet mulţumesc Bunului Dumnezeu că mi-a dat, în zile de restrişte, ca o mângâiere, să văd – după o sută de ani – pe fraţii noştri basarabeni revenind la Patria Mamă”.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii