Web Analytics

21 Octombrie 1833: S-a născut chimistul şi industriaşul Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

de | 21.10.2021 08:17 | Cultură, Actualitate

În ziua de 21 Octombrie 1833 s-a născut chimistul şi industriaşul Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.

A înfiinţat fundaţia care-i poartă numele şi care decernează premiul care îi poartă numele în fiecare an  (m. 10 decembrie 1896). 

Citește și: Firma fostului primar de la Corbi, în ancheta Recorder / Virgil Baciu a pus cupru aurit de 3,2 milioane euro pe acoperişul Catedralei Mântuirii Neamului

S-a născut în Stockholm, iar la vârsta de șase ani s-a mutat împreună cu parinții în Rusia, unde tatăl său a deschis o mică afacere.

A studiat chimia în Paris, iar între anii 1852-1856 a lucrat în SUA sub îndrumarea inventatorului suedez John Ericsson.

Reîntors în țara natală, Nobel a început să lucreze ca și chimist reușind să creeze un explozibil pe bază de nitroglicerină, care a început să fie produs în Suedia din 1864 și mai apoi și în alte țări europene.

În 1867 a patentat un alt tip de explozibil pe care l-a numit “dinamită”.

Citește și: Povestea preotului care i-a pictat şi dăruit Regelui Mihai icoana ”Dulcei Sărutări”

Ca urmare a invențiilor sale, Nobel a reușit să acumuleze o avere impresionantă pe care a cedat-o fundației care îi poartă numele pentru acordarea de premii celor mai buni reprezentanți în mai multe domenii (chimie, fizică, literatură, medicină și pace).

Primii câștigători au fost anunțați în 1901. Ulterior (1969), a fost instituit, în onoarea lui Alfred Nobel, un premiu pentru economie. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole