În ziua de 20 Iunie 1943 se inaugurează la București, în parcul Cișmigiu, ansamblul de busturi ale unor mari scriitori – Rondul Român, numit mai târziu Rotonda Scriitorilor.
Rotonda scriitorilor este un ansamblu monumental, care a fost inaugurat în Parcul Cișmigiu din București, în timpul mandatului primarului Bucureștiului Ion Rășcanu, din inițiativa ministrului educației naționale, Ion Petrovici.
Rondul roman este o platformă circulară creată după model englezesc, care poartă din 1943 numele de „Rotonda scriitorilor” (sau „Rondul scriitorilor”). Ansamblul constă dintr-o alee circulară cu raza de aproximativ 30 de metri; în mijloc, se află un rond de gazon al cărui centru e marcat de un vas ornamental de lut ce seamănă cu un chiup antic. Sunt așezate în jurul cercului 12 busturi de marmură la distanțe egale, pe postamente identice, paralelipipedice, de 2,40 metri înălțime tăiate în piatră de Muscel, reprezentând 12 scriitori și oameni de cultură români. Fiecare nume de scriitor e însoțit de numele sculptorului, inscripționat discret în lateralul busturilor:
- Vasile Alecsandri – sculptor Theodor Burcă;
- Nicolae Bălcescu – sculptor Constantin Baraschi;
- Ion Luca Caragiale – sculptor Oscar Späthe;
- Ion Creangă – sculptor Ion Jiga;
- George Coșbuc – sculptor Ion Grigore Popovici;
- Mihai Eminescu – sculptor Ion Jalea;
- Bogdan Petriceicu Hasdeu – sculptor Mihai Onofrei;
- Ștefan Octavian Iosif – sculptor Cornel Medrea;
- Titu Maiorescu – sculptor Ion Dimitriu-Bârlad;
- Alexandru Odobescu – sculptorița Milița Petrașcu;
- Alexandru Vlahuță – sculptor Oscar Han;
- Duiliu Zamfirescu – sculptor Alexandru Călinescu.
Pe socluri este înscris numele celui reprezentat și anii între care a trăit. Mai toți scriitorii sunt înfățișați frontal și simetric, într-o manieră realist-convențională.
Citește și:
- Suporter la meciul de poveste România-Ucraina, de pe Alianz Arena. Adrian Bughiu: „Am stat undeva în dreptul liniei de 16 metri a careului unde a dat Stanciu gol”
- Alegerile au trecut, mizeriile din campanie au lăsat urme. Cristian Gentea: „S-au dus din casă în casă să spună că tai cu totul Pădurea Trivale”
O unică tentativă, nu foarte accentuată, de idealizare simbolică prezintă bustul lui Eminescu. Singurul care iese din tipic, este Caragiale, pe care Oscar Späthe l-a reprezentat purtând căciulă, cu capul întors spre stânga și cu privirea îndreptată în sus.
Toate busturile din rotondă au fost declarate monument istoric de for public și înscrise în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București – la nr. crt. 2351-2362.
0 Comentarii