Web Analytics

20 iunie 1891: A decedat Mihail Kogălniceanu, om politic, scriitor şi istoric, gazetar,  “creierul” Unirii Principatelor Române

de | 20.06.2022 09:31 | Actualitate, Cultură

În ziua de 20 iunie 1891 a decedat, la Paris, Mihail Kogălniceanu, om politic, scriitor şi istoric, gazetar,  “creierul” Unirii Principatelor Româneşti; (n. 6 septembrie 1817 la Iași, în Principatul Moldova).

Om politic, istoric, scriitor, jurnalist, diplomat, membru fondator al Societăţii Academice Române şi preşedinte al Academiei Române, a fost  un colaborator apropiat al domnitorului  Alexandru Ioan Cuza.

Citește și: Fără precedent! Tribunalul anulează concursul de directori de la Şcoala “Ion Minulescu” din Piteşti

Cei doi bărbaţi de stat au întocmit împreună un amplu plan de reforme ce vor pune bazele constituirii statului român modern.

Preşedinte al Consiliului de miniştri, titular la Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe, Kogălniceanu a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de stat ai generaţiei sale.

În timpul mandatului său de ministru al afacerilor externe, în timpul guvernului Brătianu, România  îşi cucereşte Independenţa de stat.

Personalitate cu vastă experienţă politică şi diplomatică, a fost unul dintre liderii marcanţi ai Partidului Naţional Liberal.

Totodată, Mihail Kogălniceanu a fost unul dinte cei mai mari oameni de cultură ai veacului al XIX-lea, contribuind cu succes la cercetarea istoriei naţionale şi dezvoltarea literaturii româneşti.

În acest sens a fondat revista „Dacia literară”, iar în articolul inaugural a sintetizat idealurile scriitorilor paşoptişti, punând astfel bazele curentului paşoptist din literatură. 

N-aş schimba săraca Moldovă nici pentru întîiul tron din lume“, afirma la Luneville, în Franţa, Mihail Kogălniceanu, cel care se considera, pe bună dreptate, „un adevărat fiu al secolului al XIX lea”.

Citește și A treia oară a fost cu noroc pentru Beny Păcănele! Da pentru mall, nu pentru blocuri în parcarea de la Hotel Muntenia!

Personalitate fascinantă a epocii moderne, spirit pasionat, Mihail Kogălniceanu se situează în fruntea celor mai talentaţi reprezentanţi ai generaţiei paşoptiste contribuind activ în lupta pentru Unirea Principatelor Româneşti.

A fost înmormântat la Cimitirul “Eternitatea” din Iaşi.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *