Web Analytics

2 Noiembrie 1956: Armata sovietică reprimă sângeros protestul anticomunist al locuitprilor Budapestei

de | 2.11.2021 08:58 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

În ziua de 2 Noiembrie 1956 Armata sovietică a reprimat sângeros protestul anticomunist al  locuitorilor Budapestei, început în octombrie. 

Imre Nagy a fost desemnat prim-ministru de partidul comunist maghiar pe 23 octombrie 1956. Foarte repede a devenit evidentcă el era împotriva intervenției trupelor Armatei Roșii, mai ales că  primise asigurări (care s-au dovedit, în final, mincinoase) de la sovietici ca acestia  nu  vor utiliza violența pentru stopa revoluția maghiară.

Citește și: Primele arestări sub bagheta lui Kovesi pentru fraudă în sistem „Carusel TVA”. Suspecţii aveau legături cu ‘Ndrangheta

Intervenția sovietică a avut loc pe data 23 octombrie 1956, în aceeași zi când la Budapesta avea loc un mare miting studențesc – desfășurat la Universitatea Tehnică. 

Timp de 5 zile s-au dus lupte dure între studenții unguri și forțele AVH (poliția secretă comunistă maghiară), ajutate de trupele sovietice (sub pretextul de a apăra țara de invazia NATO).

În această etapă, trupele sovietice au luptat numai în Budapesta, neintervenind în restul țării.

La 30 octombrie 1956, sovieticii mimează intenția de negociere, iar la 3 noiembrie își schimbă radical poziția, procedând la ocuparea prin forță miltară a Budapestei.

Citește și: Dramă fără margini în familia elevei moarte la liceul din Costeşti / Părinţii nu-şi revin şi merg la cimitir să dea la o parte ţărâna de pe mormântul fetiţei

Insurecția maghiarilor s-a soldat cu mii de morți, 13.000 de răniți, cu deportarea a 16.000 de persoane și exilarea a peste 100.000.

În dimineața de 4 noiembrie Imre Nagy a ținut un discurs dramatic la radio, anunțând invazia trupelor sovietice, mai târziu cerând azil la ambasada Iugoslaviei.

A fost înlăturat  și va fi pus în fruntea guvernului comunistul János Kádár, obedient față de URSS.

Pe 21 noiembrie este răpit în drum spre casa lui – nefiind respectată înțelegerea cu iugoslavii – și este deportat în România, la Snagov, împreună cu mai mulți lideri comuniști reformiști.

Nu a fost dispus să demisioneze și nici să recunoască guvernul lui  Janos Kadar, în ciuda presiunilor politice puternice și a somațiilor repetate.

A fost dus în Ungaria în aprilie 1957.  Între 9 iunie și 15 iunie 1958 a fost judecat într-un proces cu ușile închise, fiind în cele din urmă condamnat la moarte. Sentința a fost executată chiar în ziua următoare (de menționat că sentința a fost aprobată în prealabil de Comitetul Executiv al Partidului Comunist Maghiar).

Citește și: A fost incendiată maşina Codruţei Mercea, achitată în dosarul „Podul Căteasca”, fost director în CJ Argeș

Între anii 1961-1989 cadavrul lui a fost ascuns în parcela 301 din Cimitirul Nou  din Budapesta.

Imre Nagy a fost reabilitat în 1989 și a fost reînmormântat solemn în același an la data de 16 iunie.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii