Web Analytics

2 Martie 1992 – Republica Moldova a devenit membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite

de | 2.03.2022 07:47 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

În ziua de 2 Martie 1992 – Republica Moldova a devenit membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite, odată cu adoptarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluţiei A/RES/46/223. Imediat după aderarea Republicii Moldova la ONU, mai multe din aceste agenţii, fonduri şi programe şi-au deschis, cu acordul Guvernului Republicii Moldova, oficii în ţară în vederea susţinerii activităţilor de promovare a democraţiei, bunei guvernări, prosperităţii, drepturilor omului şi consolidarea unui stat de drept modern şi european.  

Citește și: Probabilitate record, de 56%, ca Rusia să intre în incapacitate de plată

Tot la 2 Martie 1992 –  Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, a autorizat  intervenția militară împotriva elementelor criminale separatiste de pe malul stâng al Nistrului.

La 2 martie 1992, după ce Republica Moldova a primit statul de membru al ONU, Președintele Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva elementelor separatiste  de pe malul stîng al Nistrului.

Ulterior, ziua de 2 martie este consemnată drept Ziua memoriei – zi de comemorare a celor căzuţi în cadrul Războiului de pe Nistru (1990-1992) pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Războiul de la Nistru, provocat și susținut pe toate căile de Rusia, nu a început însă nicidecum pe 2 martie 1992! În acea zi Dubăsariul nimerise între două focuri deja pentru a patra oară. Războiul Transnistrean a început în realitate la 1-2 noiembrie 1990 cu ciocniri pe podul de la Dubăsari, cînd au murit primii polițiști și cetățeni din Dubăsari.

În acea zi, forțele nostalgice după imperiul sovietic au început conflictul armat, care a degenerat într-un război nedeclarat al Rusiei (prin Armata a 14-a) împotriva tânărului stat Republica Moldova.

Citește și: DGA Covasna: Agent de poliție brașovean prins în flagrant în timp ce lua mită

După pseudo-referendumul din 12 august 1990 privind crearea așa-numitei Republici Moldovenești Nistrene (R.M.N.), a fost planificată o operație de eliminare din Dubăsari a autorităților legale.

În esenţă, anume cu aceste evenimente a început confruntarea armată între poliţia moldovenească şi formaţiunile separatiste pro-ruse înarmate.

Puciul eşuat din august 1991 de la Moscova a fost un prilej ratat de lichidare a separatismului. „Profitînd de moment, organele noastre de securitate, se poate spune într-o singură noapte, au pus mîna pe majoritatea ideologilor separatismului din stînga Nistrului”, printre arestaţi aflîndu-se „preşedintele” separatist Igor Smirnov .

Populaţia moldovenească din oraşul Dubăsari a ieşit în stradă pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de autorităţile legitime (pînă atunci doar separatiştii organizau mitinguri în oraş).

Citește și: Înainte de a fi găsit mort, Bolovan a fost bătut crunt şi aruncat de la o înălţime de trei metri

În timpul Războiului Transnistrean au murit circa 700 de militari și civili de partea autorităților oficiale a Republicii Moldova și circa 1300 transnistreni, soldați ruși și cazaci, de partea separatiștilor, iar Republica Moldovenească Nistreană a rămas în afara controlului autorităților legale de la Chișinău, până in zilele noastre.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *