Web Analytics

19 Noiembrie 1946 – Falsificarea primelor alegeri în România postbelică de către guvernul condus de Petru Groza

de | 19.11.2021 12:11 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

 

În ziua de 19 Noiembrie 1946, în România, au avut loc primele alegeri parlamentare postbelice, care au fost falsificate însă de către guvernul condus de Petru Groza, astfel că victoria a revenit Blocului Partidelor Democratice.

Citește și: Verdict în procesul cartelizării pentru asfaltarea unor drumuri din Piteşti / Comesad Drumuri a pierdut procesul cu Consiliul Concurenţei

Alegerile au fost câștigate de comuniști, ei beneficiind din plin de ajutorul sovieticilor. Reprezentantii Armatei Roșii, precum și cei ai conducerilor administrative locale au împiedicat pe toate căile alegătorii opoziției să se prezinte la urne.

Ziarele țăraniștilor și liberalilor nu au putut fi distribuite, iar adunările opoziției au fost boicotate.

Lupta comuniștilor a continuat și în ziua alegerilor, numeroși români, în special din zonele rurale unde opoziția avea foarte mulți susținători, fiind impiedicați să își exprime votul.

 Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate “libere şi nestingherite”, au fost falsificate, cu acordul și la indicațiile  Moscovei, de guvernul Petru Groza, care a anunţat victoria Blocului Partidelor Democratice. 

falsificarea alegerilor în 1946

falsificarea alegerilor în 1946

În aceste condiții, comuniștii au anunțat că  au obtinut 78% dintre voturi, ceea ce le-a adus 349 de locuri în Adunare, față de 32 ale național-țărăniștilor și 33 ale celorlalte partide.

Citește și: Nemulţumiri la Şcoala „Nicolae Iorga” Piteşti din cauza trecerii în sistem online

Potrivit documentelor gasite ulterior, comuniștii au recurs la toate metodele pentru a ieși câștigători și pentru a putea să își consolideze poziția în fruntea țării.

Rezultatele reale indicau succesul în alegeri al Partidul Naţional Ţărănesc cu 72-73% din voturile românilor. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii