Web Analytics

18 noiembrie 1918: Ferdinand I, în uniformă de Mareșal al României și Regina Maria, intrau în București pe sub un arc de triumf construit din lemn pe Calea Victoriei.

de | 18.11.2022 10:32 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

1918 (18 noiembrie pe stil vechi/ 1 decembrie s.n, încă în vigoare în Vechiul Regat), Ferdinand I, în uniformă de Mareșal al României și Regina Maria, în uniformă de colonel al Regimentului 4 Roșiori, pe care îl comanda onorific din 1915, intrau în Bucureștiul eliberat, pe sub un arc de triumf construit din lemn pe Calea Victoriei.

 Călare, în fruntea armatei române și a detașamentelor franceze și engleze, perechea regală  a străbătut Bucurestiul de la Mogoșoaia până la Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate, unde a primit defilarea trupelor.

Regele Ferdinand I si regina Maria, alături de generalul Berthelot

În istoria ierarhiei militare româneşti, gradul de mareşal a apărut in această zi, când pe Dealul Mitropoliei, în asistența mulţimii, a mitropolitului Pimen al Moldovei, a generalului francez  Berthelot, a comandanţilor de oşti, generalul Eremia Grigorescu, ministrul de război român, dădea citire primei cărţi de mareşal acordată regelui Ferdinand, zis cel Loial sau Întregitorul, în calitatea sa de comandant al Armatei române. Emoţionat, regele s-a  adresat  generalilor de armată cu cuvintele:

„Se cuvine şi dumneavoastră, celor ce aţi comandat armate în războiul nostru, să fiţi înălţaţi la gradul de mareşal.”

*Citește și: Se îngroaşă gluma! Ministra Educaţiei, interpelată în Parlament pe subiectul agresării în Polonia a elevei de la Liceul din Ştefăneşti

*Citește și: Şi preotul Horia Dumitrescu s-a ales cu un apartament după ce a luat în grijă o bătrână

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *