Web Analytics

16 Noiembrie 1979: A început să circule în București primul tren de metrou din România

de | 16.11.2021 11:32 | Cultură, Actualitate

 

În ziua de 16 Noiembrie1979 a început să circule în București primul tren de metrou din România, atunci când s-a dat în folosință pentru testări primul tronson al Magistralei 1, între stațiile “Timpuri Noi” și “Semănătoarea”.

Citește și: Autostrada Sibiu – Piteşti: S-a decis cât vor dura proiectarea și execuția tronsonului Curtea de Argeş-Tigveni

Lungimea liniei era de 8,63 kilomteri și avea 6 stații, întinzându-se de-a lungul râului Dambovița.

Ideea realizarii unei rețele de metrou în București data din anii ’30 și îi aparținea inginerului Dimitrie Leonida, însă abia în 1975 aceasta a fost pusă în practică, prin stabilirea proiectantului și a constructorului (“Întreprinderea Metroul București”).

 La numai doi ani de la darea în folosință a primului tronson, a fost inaugurat și al doilea tronson de 10 kilometri lungime și cu 6 stații, între “Timpuri Noi” și “Republica”.

Rețeaua a fost realizată în totalitate pe baza studiilor specialiștilor români și cu echipamente autohtone.

Citește și: Viață lungă! Soții Victoria și Gabriel Irimia au aniversat 50 de ani de căsnicie. Diplomă de fidelitate din partea primarului Gentea

În prezent, transportul cu metroul este organizat pe patru linii principale (magistrale) cu o lungime operațională de peste 62 de kilometri și cu 45 de stații. Pentru asigurarea transportului zilnic sunt puse în circulație 50 de trenuri, numărul călătorilor într-o zi lucrătoare fiind de circa 350.000-400.000.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii