Web Analytics

15 mai:  Ziua latinităţii. 

de | 15.05.2021 09:02 | Cultură, Actualitate

Al XIX-lea congres al Uniunii Latine, întrunit la Paris în zilele de 13 şi 14 decembrie 2000, a decis să aniverseze convenţia constitutivă a Uniunii Latine, semnată la Madrid la 15 mai 1954.

Citește și: De Ziua Regalităţii, toată lumea a vorbit despre Goleşti

Astfel, cele 36 de state membre ale organizaţiei au ales să declare data de 15 mai ca Ziua Latinităţii, dată care „marchează începutul unei perioade în care statele latine au creat mecanisme care să permită protejarea bogăţiei culturale a lumii latine, ale cărei moştenitoare sunt, pentru a o proiecta mai eficient în viitor”.

De atunci, statele organizează în jurul acestei date diferite manifestări pentru a promova conştiinţa identităţii culturale comune popoarelor de origine latină” şi a medita asupra valorilor culturale şi lingvistice proprii întregii comunităţi latine.

Guvernele, organismele internaţionale, organizaţiile neguvernamentale care împărtăşesc valorile latinităţii se asociază la această festivitate.

Citește și: Manualul UNESCO: ”Jurnalism, fake news și dezinformare” se lansează vineri la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

Una din limbile oficiale ale organizaţiei, alături de franceză, italiană, portugheză, spaniolă şi catalană, este româna.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole