Web Analytics

De Ziua Regalităţii, toată lumea a vorbit despre Goleşti

de | 14.05.2021 10:00 | Cultură, Actualitate

Cu ocazia Zilei Regalității, pe 10 mai, Muzeul Național de Artă al României a deschis Sala Tronului și a prezentat publicului tronul Regelui Carol I al României, pentru prima dată după mai bine de 70 de ani. Grație unui parteneriat dintre MNAR și Muzeul Goleşti, în proprietatea căruia se află, piesa de mobilier poate fi admirată în Sala Tronului de la fostul Palat Regal, amplasată pe estrada de trei trepte, așa cum a fost tronul poziționat.La eveniment a participat managerul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, Iustin Dejanu.
„E un proiect pe care l-am făcut împreună cu Muzeul Național de Artă. Astfel că, de Ziua Regalității și în continuare pentru trei luni de zile, am expus tronul nostru în Sala Tronului, la Muzeul Național de Artă. În toate interviurile pe care le-am dat, pentru că am fost întrebat, am explicat care este legătura Goleștilor cu regalitatea. Primul rege, Carol I, prima noapte pe care a petrecut-o pe teritoriul României, a petrecut-o la Golești, unde a dormit. Acolo a semnat primul act prin care l-a grațiat pe mitropolitul Moldovei, Calinic Miclescu, o legătură importantă. Și primul palat în care a stat regele Carol a fost Casa Golescu, exact pe locul unde sunt acum Palatul Regal și Muzeul Național de Artă. Acesta a fost scopul pentru care am fost acolo. Chiar a fost un eveniment de mare amploare, un eveniment național. S-a vorbit chiar peste tot, în mediul online și pe toate televiziunile, despre Muzeul Golești, toată lumea a vorbit despre Golești în această zi”, ne-a declarat managerul Muzeului Golești, Iustin Dejanu.
Citește și De Ziua Regalității, tronul regelui Carol I de la Muzeul Golești este expus la Muzeul Naţional de Artă al României

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii