Web Analytics

15 ianuarie – Ziua Wikipedia

de | 15.01.2022 09:27 | Cultură, Actualitate

La data de 15 ianuarie 2001, apărea Wikipedia, enciclopedia online la ale cărei articole poate contribui oricine.
Proiectul Wikipedia în limba română a pornit pe data de 15 iulie 2003, și în prezent are 373.785 de articole. În septembrie 2003, Wikipedia ajunsese să numere, la nivel internațional, 300.000 de articole în cele 40 de limbi în care era disponibil proiectul, o creștere spectaculoasă față de doar 137.000 de articole și 22 de limbi în ianuarie 2003.

CITEŞTE ŞI: Pompierii argeșeni au gestionat 48 de misiuni pe raza județului în ultimele 24 de ore

Proiectul a fost fondat de antreprenorul internet Jimmy Wales și filozoful Larry Sanger în ianuarie 2001. Bomis (bomis.com), un portal web al lui Wales, a oferit suport financiar pentru Wikipedia și celelalte proiecte Wikimedia. Larry Sanger a condus Wikipedia în primul an ca editor angajat permanent. De atunci Wikipedia a fost condusă pe bază de consens folosind politici rafinate de-a lungul timpului de diverșii contribuitori. Jimmy Wales atribuie succesul Wikipedia prezenței unui grup puternic de bază de contribuitori cu educație din întreaga lume care împreună mențin “standardele comunității” în privința comportamentului, calității și neutralității.
“Toți participanții consultă în mod curent pagina de Modificări recente, își editează materialele unii altora în mod constant. Pare surprinzător că totul merge foarte bine, dar așa este”, consideră Jimmy Wales.

CITEŞTE ŞI: Continuă amenzile în Argeș ca urmare a purtării necorespunzătoare sau nepurtării măștii de protecție

Potrivit reprezentaților poriectului, în versiunea în engleză a Wikipedia mai puțin de 100 de articole sunt sub semnul întrebării în privința obiectivității în mod oficial. Tot conținutul Wikimedia este acoperit de licența GNU Free Documentation License (“Licența GNU pentru Documentație Liberă”). Această licență asigură dreptul oricui de a folosi conținutul Wikipedia în orice fel doresc, chiar și comercial, cu singurele condiții de a da mai departe acest drept în versiunile pe care le distribuie și de a credita contribuitorii proiectului respectiv Wikimedia ca sursă.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii