Web Analytics
scris duminică, 15.08.2021

15 August 1912: S-a născut Grigore Gheba, general  și profesor de matematică. Interzis din anul 1975 pentru o prea mare popularitate

În ziua de 15 August 1912, s-a nascut, la Poienița-Dumitrești, în Vrancea, matematicianul Grigore Gheba, autor a peste 40 de culegeri de probleme de matematică pentru elevi și a scris romanul «Între viaţă şi moarte»; (d.5.09.2004).

Grigore Gheba - Culegere de probleme de matematică

Grigore Gheba – Culegere de probleme de matematică

Grigore Gheba  a fost general  și profesor de matematică.

A scris peste 40 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste 6 milioane de exemplare.

Prima culegere sub semnătura sa a apărut în 1948; a fost o culegere de nivel elementar și mediu, în special de algebră și geometrie.

Citește și: 15 august: Ziua Marinei Române

15 August 1912: S-a născut Grigore Gheba, general  și profesor de matematică. Interzis din anul 1975 pentru o prea mare popularitate

A urmat liceul la Râmnicu-Sărat, apoi a făcut școala de ofițeri la Bacău, obținând gradul de sublocotenent. În 1936 s-a căsătorit cu Lilica Popescu.

La începutul războiului a luptat pe front, la artilerie, împotriva rușilor, în Transnistria. În 1942 a căzut prizonier și a trecut prin 3 lagăre de prizonieri. Gheba s-a înscris apoi în Divizia Tudor Vladimirescu și a luptat împotriva nemților. A fost rănit de două ori și a primit 8 decorații.

Considerat cel mai important autor de culegeri de matematică din România, Gheba a fost un om al cărui destin a fost presărat cu numeroase necazuri și dezamăgiri. A fost prizonier în lagărele din Siberia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1975 i s-a interzis să-și mai publice culegerile, din cauză că devenise prea celebru în propria-i țară, lucru care i-a deranjat pe șefii partidului comunist.

După război a urmat Facultatea de Matematică de la Universitatea București. Prima sa culegere de matematică a apărut în 1958, iar ultima în 2004, când împlinise deja 91 de ani.

Faima lui Gheba a atins maximul prin anii 1975.

În 1957, la doi ani după moartea primei soții, s-a recăsătorit cu Lucreția.

Citește și: Bucătărie, poveşti cu zimbri şi multă istorie în jurul ceaunelor de la Făgăraş Fest

La 6 septembrie 2004, dimineața, a făcut un atac de cord. A murit fără să-și termine noile culegeri de matematică pe care se pregătea să le publice. 

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Asa ceva … mai rar ! Ca’citi … citi h’mputititi isi mai bat joc de valori ?!

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...