Web Analytics
scris marți, 14.09.2021

14 Septembrie 1829. Generalul rus Pavel Kiseleff vine la conducerea celor Principate Române

În ziua de 14 Septembrie 1829, în urma Războiului Ruso-Turc din 1828-1829, a fost semnată Pacea de la Adrianopol (Edirne). 

Arcul de Triumf edificat la St.Petersburg (1836-1838), Comemorează Victoria Imperiului Rus în Războiul Ruso-Turc din 1828-1829

Arcul de Triumf edificat la St. Petersburg (1836-1838), Comemorează Victoria Imperiului Rus în Războiul Ruso-Turc din 1828-1829

Tratatul prevedea recunoaşterea independenței Greciei, autonomia Serbiei precum şi autonomia administrativă a Moldovei şi Valahiei, inclusiv retrocedarea către cea din urmă a cetăţilor turcești de la Turnu Măgurele, Giurgiu şi Brăila.

14 Septembrie 1829. Generalul rus Pavel Kiseleff vine la conducerea celor Principate Române

Citește și: Actorul Constantin Cotimanis- invitat special la un spectacol dedicat femeilor manager din Argeș

 Prevederile economice ale tratatului pentru Principatele Româneşti au constituit un puternic imbold pentru agricultură şi comerţ, scutindu-le de obligaţia de a aproviziona Constantinopolul şi recunoscându-le libertatea comerțului cu toate ţările.

 Poarta Otomană a fost de asemenea de acord cu redactarea unor noi regulamente administrative (cu valoare de constituție) referitoare la Principate, sub supravegherea Rusiei şi a acceptat ocupaţia rusească din Principate, până la plata unor mari despăgubiri de război.

 Prin tratat s-a consolidat astfel poziţia Rusiei în Principate, dar, totodată, s-au făcut paşi importanţi pentru împlinirea idealurilor boierilor reformatori, de scuturare a dominaţiei otomane. Acum rămâneau valabile doar o parte a elementelor de suzeranitate otomană – tributul anual şi dreptul sultanului de a confirma alegerea Domnitorilor.

Ţarul Nicolae l-a însărcinat pe Contele Pavel Kiseliov (Павел Дмитриевич Киселёв, Pavel Kiseleff – Foto principală), ofiţer energic şi bun administrator, cu  transpunerea în practică a prevederilor Tratatului de la Adrianopol. El a preluat această funcţie în noiembrie 1829, la Bucureşti.

Citește și: 13 Septembrie 335: Este sfințită Biserica Sfântului Mormânt, la Ierusalim

 De atunci şi pînă la încheierea mandatului său, în aprilie 1834, el a avut puteri aproape nelimitate în reorganizarea vieţii politice şi economice din Principate.

Deşi multe dintre acţiunile sale au fost etichetate de contemporani ca revoluţionare, el nu a dorit să răstoarne ordinea socială existentă, ci s-a străduit să o menţină prin precizarea drepturilor şi îndatoririlor tuturor claselor şi prin asigurarea mecanismului administrativ şi legal, necesar apărării acestora.

Cea mai importantă realizare a sa a fost, fără îndoială, elaborarea unei legi fundamentale (Regulament Organic) pentru fiecare Principat. Regulamentele organice au reprezentat un cod de legi cu valoare de constituție, ce au fost aplicate de la 1 iulie 1831 în Țara Românească și de la 1 ianuarie 1832 în Moldova. Aceste legi au fost elaborate de o comisie formată din boieri munteni și moldoveni, sub coordonarea generalului rus Pavel Kiseleff.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...