Web Analytics

13 Septembrie 335: Este sfințită Biserica Sfântului Mormânt, la Ierusalim

de | 13.09.2021 10:03 | Cultură, Actualitate, Home, Turism

În ziua de 13 Septembrie 335 este sfințită, în timpul domniei împaratului roman Constantin cel Mare,  Biserica Sfântului Mormânt (denumită și Biserica Sfântului Sepulcru sau Biserica Sfintei Învieri), din Ierusalim. 

Citește și: O poveste despre durere şi reuşită / Mama băiatului cu autism care a luat Bacul: „Când am dorit să îl integrez în şcoala de masă m-am izbit de ziduri”

În afară de loc, considerat de către tradiție a fi cel al execuției și al mormântului lui Isus, mai târziu complexului i-au fost adăugate de către legendele creștine noi și noi semnificații istorice și teologice: a devenit astfel noul centru (sau buric) al lumii , dislocând tradiția evreilor care desemna drept centru al lumii înălțimea Moria, contrazicând chiar Biblia (Facere 22:2).

Locul ales de Constantin pentru biserica Sfântului Mormânt a devenit în tradiția creștină și decorul în care Avraam a vrut să-l sacrifice pe Isaac; o curte din interiorul complexului constantinian a început să fie considerată de tradiția creștină a fi și locul unde Isus a alungat comercianții din împrejurimile Templului.

Iar mormântul (craniului) lui Adam, primul om creat și apoi alungat de Dumnezeu din Rai, va fi și el considerat de către tradițiile creștine a se afla sub Golgota, relocalizat fiind din Hebron sau muntele Moria, unde-l punea de obicei tradiția evreiască.

Citește și: Jandarmeria Argeş contrazice Direcţia Silvică! Ursul-trofeu a fost tranchilizat de două ori, „deoarece prima doză nu a avut efect”

Biserica Sfântului Mormânt a devenit un important loc de pelerinaj pentru creștini și în fiecare an pe 13 septembrie este celebrată sfințirea  sa.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii