Web Analytics

14 Septembrie 1829. Generalul rus Pavel Kiseleff vine la conducerea celor Principate Române

de | 14.09.2021 09:00 | Cultură, Actualitate

În ziua de 14 Septembrie 1829, în urma Războiului Ruso-Turc din 1828-1829, a fost semnată Pacea de la Adrianopol (Edirne). 

Arcul de Triumf edificat la St.Petersburg (1836-1838), Comemorează Victoria Imperiului Rus în Războiul Ruso-Turc din 1828-1829

Arcul de Triumf edificat la St. Petersburg (1836-1838), Comemorează Victoria Imperiului Rus în Războiul Ruso-Turc din 1828-1829

Tratatul prevedea recunoaşterea independenței Greciei, autonomia Serbiei precum şi autonomia administrativă a Moldovei şi Valahiei, inclusiv retrocedarea către cea din urmă a cetăţilor turcești de la Turnu Măgurele, Giurgiu şi Brăila.

Citește și: Actorul Constantin Cotimanis- invitat special la un spectacol dedicat femeilor manager din Argeș

 Prevederile economice ale tratatului pentru Principatele Româneşti au constituit un puternic imbold pentru agricultură şi comerţ, scutindu-le de obligaţia de a aproviziona Constantinopolul şi recunoscându-le libertatea comerțului cu toate ţările.

 Poarta Otomană a fost de asemenea de acord cu redactarea unor noi regulamente administrative (cu valoare de constituție) referitoare la Principate, sub supravegherea Rusiei şi a acceptat ocupaţia rusească din Principate, până la plata unor mari despăgubiri de război.

 Prin tratat s-a consolidat astfel poziţia Rusiei în Principate, dar, totodată, s-au făcut paşi importanţi pentru împlinirea idealurilor boierilor reformatori, de scuturare a dominaţiei otomane. Acum rămâneau valabile doar o parte a elementelor de suzeranitate otomană – tributul anual şi dreptul sultanului de a confirma alegerea Domnitorilor.

Ţarul Nicolae l-a însărcinat pe Contele Pavel Kiseliov (Павел Дмитриевич Киселёв, Pavel Kiseleff – Foto principală), ofiţer energic şi bun administrator, cu  transpunerea în practică a prevederilor Tratatului de la Adrianopol. El a preluat această funcţie în noiembrie 1829, la Bucureşti.

Citește și: 13 Septembrie 335: Este sfințită Biserica Sfântului Mormânt, la Ierusalim

 De atunci şi pînă la încheierea mandatului său, în aprilie 1834, el a avut puteri aproape nelimitate în reorganizarea vieţii politice şi economice din Principate.

Deşi multe dintre acţiunile sale au fost etichetate de contemporani ca revoluţionare, el nu a dorit să răstoarne ordinea socială existentă, ci s-a străduit să o menţină prin precizarea drepturilor şi îndatoririlor tuturor claselor şi prin asigurarea mecanismului administrativ şi legal, necesar apărării acestora.

Cea mai importantă realizare a sa a fost, fără îndoială, elaborarea unei legi fundamentale (Regulament Organic) pentru fiecare Principat. Regulamentele organice au reprezentat un cod de legi cu valoare de constituție, ce au fost aplicate de la 1 iulie 1831 în Țara Românească și de la 1 ianuarie 1832 în Moldova. Aceste legi au fost elaborate de o comisie formată din boieri munteni și moldoveni, sub coordonarea generalului rus Pavel Kiseleff.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii