Web Analytics
scris luni, 14.02.2022

14 Februarie 269: Sărbătoarea dragostei – Sfântul Valentin moare decapitat. Împerecherea păsărilor (simbolul primăverii) 

Valentin fost episcop în Interamna (azi:Terni, Italia) și  a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.

14 Februarie 269: Sărbătoarea dragostei – Sfântul Valentin moare decapitat. Împerecherea păsărilor (simbolul primăverii) 

Potrivit legendei, el ar fi cununat păgâni cu creștini, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui, vindeca bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270).

Citește și: ARGEȘEANUL MARIUS SAIZU TRANSMITE DIN UCRAINA PENTRU ȘTIRILE FOCUS – PRIMA TV

În închisoare, el se împrietenește cu fiica temnicerului și o convinge să creada în Dumnezeu. În ziua execuției sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.

În anul 496, Papa Gelasius schimbă data sărbătorii păgâne a dragostei Lupercalia, de la 15 la 14 februarie. Biserica înțelegea astfel că nu este nimic rău în a sărbători dragostea și combătea doar credințele păgâne, care aduceau o insultă la adresa divinității.

Lupercalia s-a sărbătorit în continuare, dar aceasta a rămas marcată ca ziua Sf. Valentin. Astfel, Valentin a început să fie cunoscut ca protector al îndrăgostiților.

Lupercalia

Când avea loc Lupercalia, sărbătoarea păgână a dragostei, se obișnuia să se scrie numele tuturor fetelor nemăritate, care apoi se introduceau într-o cutie. Fiecare bărbat extrăgea câte un astfel de bilețel, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg.

O practică similară a prins contur începând cu secolul al 14-lea. În ziua de 14 februarie fiecare băiat alegea o fată care-i devenea iubită pentru o zi.  Aceasta se făcea pentru a corespunde cu credința că împerecherea păsărilor (simbolul primăverii) are loc de ziua Sf. Valentin.

Citește și: Lecţia de istorie. Cedările teritoriale în favoarea U.R.S.S. din vara anului 1940

În Europa occidentală si S.U.A., pe 14 februarie este sărbătorită ziua Sfântului Valentin, zi a iubirii și a darurilor.

În ultimele decenii această sărbătoare s-a răspândit și în țări necatolice sau neprotestante din întreaga lume. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *