Web Analytics

13 Aprilie 1862: A intrat în vigoare Prima Lege a presei din România

de | 13.04.2022 09:31 | Actualitate, Cultură

În ziua de 13 Aprilie 1862 a intrat în vigoare Prima Lege a presei din România. A fost  prima lege care a reglementat drepturile de autor ale operelor literare și artistice. A fost adoptată în timpul domniei lui Cuza Vodă și a recunoscut creatorilor dreptul de a se bucura ca de o proprietate, în tot timpul vieții lor, de dreptul de a reproduce, de a vinde și de a ceda proprietatea asupra operelor lor.

Citește și: „M-am dus în cimitir, am îngropat-o pe mama, apoi m-am întors şi m-am urcat în ambulanţă cu tata”

În lege s-a prevăzut că reproducerea sau imitarea unei opere, fără consimțământul autorului se pedepsește printr-o dublă sancțiune și anume: confiscarea exemplarului astfel obținut cât și plata unei amenzi echivalentă cu prețul a 1.000 de exemplare din ediția originală.

1862_-_Extras_din_legea_presei

Legea presei din 1862 a fost, până în anul 1923, „singura lege care garantează drepturile scriitorilor și ale artiștilor români”. Ea a fost copiată în întregime după legea franceză din 1793, asupra proprietății literare.  Legea era însoțită de un regulament de aplicare, ce detalia chestiunile administrative impuse de aplicarea ei. A fost înlocuită prin LEGEA nr. 126 din 28 iunie 1923 asupra proprietăţii literare şi artistice.

Iată cât de limpede și, în același timp corect, reglementează Articolul 3 din această lege, dreptul de control al autorului, în caz de cesiune sau vânzare a dreptului de autor, asupra păstrării în integralitate a operei așa cum a fost creată:

„În caz de cesiune sau vânzare, autorii sau moştenitorii lor păstrează dreptul de control asupra operei publicate, a traducerilor, reproducerilor sau a adaptarilor făcute după ea, avînd facultatea de a retrage cesiunea sau autorizaţia data, pe cale de somaţie judiciară, cu dreptul ca editorul să se adreseze justiţiei, în cazul cînd editorul sau reproducătorul modifica opera cedata, o denatureaza, o publică sau o reproduce contrar condiţiunilor din contract sau într-un mod prejudiciabil reputaţiei autorului, putând cere şi daune.Dreptul moral de control nu se poate cesiona. El nu poate forma obiectul nici unei tranzacţii. Orice clauze contrare sînt nule de drept.”

Citește și: Mama pilotului mort: „Să-şi ia decoraţiile înapoi, să le dea copiilor lor! Al meu e la doi metri sub pământ”

Astăzi, la exact 160 de ani de la intrarea în vigoare a primei Legi a Presei din România, nu există o astfel de lege în actualul spațiu juridic românesc, toate litigiile din domeniu fiind „rezolvate” de fiecare judecător după cum și cât îl duce capul.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Presa … aceasta locomotiva a gandirii universale” , cum bine glasuia in urma cu vreo doua sute de ani un mare intelept.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *