Web Analytics
scris duminică, 11.04.2021

La 11 Aprilie 1744 a murit poetul Antioh Cantemir,  fiul  lui Dimitrie Cantemir, primul clasic al literaturii ruse

La data de 11 Aprilie 1744 a murit poetul Antioh Dimitrievici Cantemir,  fiul mezin al  lui Dimitrie Cantemir și al doamnei Casandra, fiica lui Serban Cantacuzino, scriitor iluminist şi diplomat rus, unul dintre iniţiatorii  clasicismului în literatura rusă; (n.10 septembrie  1709).

Citește și: Doliu pentru comuna Vlădești! A murit Ion Stroe, fondatorul Ansamblului Folcloric Bratia

La 11 Aprilie 1744 a murit poetul Antioh Cantemir,  fiul  lui Dimitrie Cantemir, primul clasic al literaturii ruse

De menționat că, în cartea „Literatura clasică rusă” apărută în România la editura „Biblioteca pentru toți”, Antioh Cantemir apare pe prima poziție, ca deschizător de drumuri.

Avea un nivel cultural înalt, cunoștea limbile: greacă, turcă, latină, italiană, rusă, franceză și engleză.

Primii dascăli au fost grecul Atanasie Condoidi, profesor de greacă, latină și italiană, pietistul german (adept al unei secte protestante) Johann G. Vockerodt sau rusul Ivan I. Ilinski, care îi predă limba și literatura rusă și latina.

Citește și: Ce spun ornamentele de pe construcțiile tărănești. Simpozion la Muzeul Golești

A studiat cu savanții străini Daniel Bernoulli (cu care a studiat matematica la Sankt Petersburg), Georg Bernhard Bilfinger, Bayer și Gross la Academia de Științe din Rusia (1726-1727) precum și cu Ivan I. Ilinski. A intrat în legătură cu cărturari celebri, de pildă cu Voltaire, când se afla la Paris.

Prin anul 1731, fiind la Londra, a studiat operele lui Descartes, Newton, Leibniz și Maupertuis.

A menținut strânse relații cu comunitatea științifică a epocii, cu savanți ca Bernoulli, Euler etc.

A fost ambasador al Rusiei la Londra (1732) și la Paris (1738); în capitala Franței sosește la 19 septembrie 1738. A fost numit consilier secret al împărătesei Ana, titlu care i se acordase odinioară tatălui său Dimitrie, ca și consilier secret al lui Petru cel Mare.

Citește și: “Fă Rai din ce ai…!” – campanie umanitară cu ocazia Sărbătorilor Pascale, derulată de Filarmonica Pitești

A fost unul dintre inițiatorii clasicismului în literatura rusă, a militat pentru progresul științei și al culturii de pe pozițiile iluminismului. A tradus din Horațiu, Anacreon, Montesquieu, Fontenelle.

Astfel, a tradus în rusă cartea filosofului francez Bernard le Bovier de Fontenelle intitulată Entretiens à une marquise sur la pluralité des mondes (Convorbiri cu o marchiză asupra pluralității lumilor), tipărită în 1740.

A mai publicat satire, epigrame, fabule

Organizatorii festivităților prilejuite de tricentenarul întemeierii orașului Sankt Petersburg, în 2003, au luat hotărârea să ridice un bust al lui Antioh Cantemir „părintele întemeietor al clasicismului rus și maestrul satirei literare.”

 

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ilustre figuri … Cantemirestii si Cantacuzinii ! Dara Brancovenii de ce „pieira”, nu cumva din cauza „ilustrelor figuri” ?! De sute de ani, tot la fel ; sa moara/nu doar capra vecinului … sa moara-n primul rand stapanul caprei !

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...