Web Analytics

Tânărul doctor al SJU, Nicolae Tâbârnă: „fiecare persoană care descoperă la timp de ce suferă, cu ajutorul meu, mă face să realizez că am ales drumul corect”

de | 2.04.2021 17:21 | Actualitate

Dr. Nicolai Țâbârnă, un alt doctor din tânăra gardă cooptată de Spitalul Județean de Urgență Pitești,  este medic specialist Radiologie-Imagistică Medicală  cu competență în IRM și CT. A ajuns la unitatea noastră în plină pandemie, când activitatea Laboratorului se desfășura la foc continuu, fiind astfel un pion important al echipei medicale.
Născut în Republica Moldova, tânărul de doar 31 de ani a studiat medicina în țara natală, călcând pe urmele bunicului, respectiv tatălui său.
“Reprezint a treia generație a familiei Țâbârnă care alege acest drum. Bunicul meu a fost medic infecționist, iar tata, specialist medicină internă și cardiolog. M-a atras întotdeauna acest domeniu, dar iubeam și partea de IT. La un moment dat, a trebuit să mă hotărăsc. Cum nu am vrut să renunț la niciuna dintre marile plăceri, am ales să studiez Radiologia”, povestește dr. Țâbârnă.
Deși nu a mai ajuns în Republica Moldova de un an și patru luni, vis pe care speră să îl împlinească de Sărbătorile Pascale, medicul spune că se vede acasă, în România, și peste ani:
“Am absolvit Facultatea de Medicină în Republica Moldova. După acești 6 ani, au urmat alți trei de rezidențiat. Tot acolo, am lucrat o perioadă într-un spital de stat și unul privat. Din dorința de a evolua, am hotărât să vin în România. M-am specializat în domeniul în care urma să lucrez, la Centrul Universitar din Craiova. La finele lui 2020 am ajuns la Spitalul Județean din Pitești. O colegă de-a mea, care obținuse un post aici, mi-a spus că e nevoie de medici. Inițial am aplicat pentru o perioadă determinată, iar, de curând, după ce a fost scos postul la concurs, am semnat contractul pe perioadă nedeterminată. Sunt fericit că sunt aici și că cea care m-a sfătuit să fac acest pas nu a exagerat cu nimic. Condițiile de muncă, dotările laboratorului, colectivul, toate acestea sunt la superlativ. Doamna doctor Fianu, șefa Laboratorului, este nu doar un șef bun, ci și un om extraordinar care ne sprijină ori de câte ori avem nevoie. Cum spuneam, aparatura este performantă, suntem bine echipați, nu lipsește absolut nimic din ceea ce mi-ar fi de folos pentru a-mi face foarte bine meseria. Am mai primit și alte oferte, dar niciuna nu includea tot ce mi-aș fi putut dori. Aici fac ce îmi place, ce am studiat, și am stabilitatea locului de muncă. Clar, tot la SJUP mă văd și peste 5 ani.”
De la “banalul” ecograf, care îi punea pe medicii imagiști să facă o “traducere” a nuanțelor de gri în termeni de patologie și anatomie, în acest domeniu de activitate, imagistică medicală, s-a înregistrat în ultimii ani o evoluție extraordinară. Și lucrurile nu stagneză. Aparatura medicală este din ce în ce mai performantă, medicii imagiști fiind într-un proces continuu de învățare. “În domeniul acesta nu te poți opri din a învăța. Dacă rămâi în loc, rezultatele nu vor fi cele scontate. Trebuie să înțelegi anumite coduri, să le poți traduce, pentru a înlesni și munca celorlalți specialiști. Investigațiile CT și RM oferă informații anatomice și patologice extrem de importante, în baza cărora se realizează planuri de tratament adecvate. Față de perioada studiilor, de cea a rezidențiatului, mă confrunt cu mult mai multe cazuri complicate. E vreme de pandemie, pacienții se prezintă cu patologii complexe, iar acest lucru mă face să fiu mai interesat de ceea ce fac, mai implicat. Fiecare bolnav pe care trebuie să îl investighez reprezintă o provocare. Nu degeaba se spune că nu există boli, ci există pacienți. Fiecare persoană care descoperă la timp de ce suferă, cu ajutorul meu, mă face să realizez că am ales drumul corect”, conchide medicul.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii