Primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a realizat o conferință de presă doar pentru a răspunde punctului de vedere pe care l-a transmis redacției noastre arhitectul Pompiliu Soare, cel care a realizat DALI-ul pentru Piața Primăriei Pitești. Informațiile primite de la arhitect au fost publicate miercuri, în ediția tipărită a Jurnalului de Argeș. Articolul poate fi citit AICI. Pe scurt, arhitectul Pompiliu Soare ne-a enumerat care au fost modificările față de proiectul întocmit de acesta în faza DALI și a menționat că „prin relocări și modificări, valoarea grupului sanitar a crescut de la 200.000 euro la 400.000 euro”. Tot astăzi, primarul a ținut să prezinte o serie de precizări, urmat de cei doi viceprimari.
„Sunt total dezamăgit de reacția domnului arhitect Soare. Este adevărat, acum reprezentând Primăria, mă doare și tonul articolului pe care l-am văzut astăzi, dar îl înțeleg, deși este fondat pe o declarație mincinoasă. Dânsul (dl arhitect Pompiliu Soare) a propus, dânsul a argumentat pentru Consiliul Local și acum o întoarce. Nu înțeleg de ce îi este frică domnului Soare. Ar fi bine să spună că la acest DALI, din care vă voi citi câteva lucruri, a avut niște note suplimentare, a făcut minute cu diverse modificări, pe care chiar le-a propus sau le-a acceptat și uită să spună, bine ar fi să spună, că a și încasat 95 000 de lei. Costul acestui DALI, cu tot cu avize, este de 109 000 de lei. (..)
Hai să spunem lucrurile așa cum sunt. Deci, domnul arhitect Soare a propus acest DALI în valoare totală de 19. 095. 544 de lei. Aceasta este valoarea care a fost aprobată în ședința de Consiliu Local din 31 ianuarie 2019. Ni s-a pus la dispoziție Devizul General făcut de dânsul.
Am văzut că spune că această toaletă a costat inițial, pe vremea dumnealui, 200 000 de euro. La capitolul 4, obiect 2 – WC: 985.630,49 lei este numai prima valoare. M-am uitat ce reprezintă. Este evaluarea exactă pentru rezistență și arhitectură. Atât. La capitolul Obiect 4 – Instalații, 1.469 796.77, care înseamnă instalații de extracție aer princiar, instalații sanitare interioare, instalații electrice și lift. După care, 77, 081.06 lei sunt dotări. Am întreaga listă de dotări, propusă de domnul arhitect Soare.
Dânsul, la acest DALI, anexează și o notă, în care sunt mai multe lucruri, eu doar vă spicuiesc. “În niciun caz nu se va accepta o grosime sub 6 cm a dalelor folosite”. Ce dale a propus dânsul. Inițial, a propus dale autoblocante de 8 cm, așezate pe un strat de nisip de 2 cm. Deci, dale ca în parc, pe nisip, așa a propus dânsul.
După care, tot domnul Soare vine cu adresă către dl primar al municipiului Pitești, în care spune așa: “micșorarea grosimii granitului de la 8 la 6 cm s-a propus pentru a compensa costurile pentru un adeziv special, iar soluția expertizei modificate se referă la șapă semi-umedă, iar mutarea grupului sanitar subteran nu aduce costuri noi sau probleme de funcționalitate”. Așa spune dânsul și se fac două întâlniri. Prima, în data de 13.11. Se face și o minută, în care văd că din partea Primăriei a participat dl Zidaru, care semnează pentru dl primar Ionică; dl viceprimar Apostoliceanu, arhitectul-șef, directorul tehnic, sef al serviciului de Investiții, șeful Serviciului Tehnic, dl inspector Călugăroiu. Și aici spune clar: “se refac toate straturile, strat de beton, șapă semi-umedă de pozare granit, dale de granit cu grosimea de 6 cm și dimensiunea plăcilor de 25×25”. Referitor la culoarea din piață spune: “Se vor utiliza plăci de granit de culoare galben-aurie în procent de 60%, granit de culoare gri în procent mai mic, de aproximativ 15 % și granit de culoare roșiatică în procent de aproximativ 25 %”.
Foarte corecta atitudinea Primariei.Toate discutiile si afirmatiile si acuzatiile trebuie facute cu hartiile in fata.
Ne-am obisnuit sa vorbim si sa ne dam cu parerea fara sa cunoastem substraturile si documentele.Trebuia oricum mai bine analizata ,aprofundata si discutata mai in detaliu realizarea acestei piete si oportunitatea dotarii extreme (toaleta) a acesteia fata de nivelul si starea orasului.
Daca eram o metropola de interes mondial sau macar europen sau aveam un aflux masiv de turisti poate ca s-ar fi justificat, dar din pacate nu suntem.Este ca si cum ai avea un Bentley in fata blocului si tu ai sta cu chirie intr-o garsoniera!))) si mananci la „impinge tava”.
Repet:trebuia consultata si Uniunea Artistilor Plastici pentru imaginea artistica.Poate ar fi avut si ei o idee.