Web Analytics

Mesajul polițiștilor referitor la protestatarii din Pitești

de | 30.03.2021 15:00 | Actualitate

În decursul zilei de marți, IPJ Argeș a transmis un comunicat referitor la protestele organizate în municipiul Pitești și la scopul acțiunilor polițiștilor.

„Scopul activităţilor desfăşurate de poliţişti nu este de a sancționa cetățenii, ci de a preveni săvârșirea unor fapte de natură contravențională sau penală, precum și de a limita răspândirea virusului Covid-19. Reamintim că sancțiunile se aplică de către polițiști doar ca urmare a încălcării normelor legale, iar cuantumul acestora se stabilește prin evaluarea individuală şi obiectivă a fiecărei situații constatate.

În acest context, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti au acţionat la cele două manifestaţii spontane din zilele de 28 și 29 martie a.c., cu scopul respectării ordinii și liniștii publice, al prevenirii producerii de pagube, dar și al protejării participanților, nefiind înregistrate evenimente negative în desfăşurarea acestora.

Dreptul la liberă exprimare a opiniilor este un drept prevăzut chiar în legea fundamentală a țării – Constituția României, însă trebuie exercitat astfel încât să nu fie încălcate alte prevederi legale. 

CITESTE SI Ce amenzi au primit protestatarii din Pitești

Astfel, exercitarea acertui drept nu presupune adresarea unor expresii jignitoare, care să atragă indignarea altor cetățeni, tulburarea ordinii și liniștii publice sau manifestarea de acte de violență de orice natură, cu atât mai puțin încălcarea recomadărilor cu caracter medical, prin participarea la intâlniri în grupuri mai mari de 50 de persoane, expunerea la riscul de a contacta coronavirusul prin nerespectarea distanțării și nepurtarea măștii.

Necesitatea acestor recomandări a rezultat din numărul mare de persoane care au avut nevoie de asistență medicală, iar aceste recomandări au fost reglementate de un cadru legal pentru ca aceia care aleg în mod voluntar să le încalce, și prin aceasta să expună și pe cei din jur la pericolul contactarii afecțiunii medicale, să respecte efortul comun depus de autorități și de majoritatea cetățenilor, deopotrivă. 

În urma verificărilor efectuate de către polițiștii piteșteni în seara zilei de 28 martie a.c., au fost legitimate și urmează a fi sancționate 184 de persoane, pentru faptele constatate cu acea ocazie fiind incidente prevederile privind limitarea răspândirii virusului SARS CoV-2, referitoare la deplasarea în intervalul 22:00-05:00, nepăstrarea distanțării fizice și a normelor de protecție individuală, dar și încălcări.

CITESTE SI Protest anti – mască și anti-restricții în Piața Milea și în fața sediului PNL

 

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Totusi, pe pusla/menestru’ nesanatosu’ la capu’ … cini-l sonctioneaza ?!