Web Analytics

12 Noiembrie 1961: S-a născut marea gimnastă română Nadia Comaneci

de | 12.11.2021 07:54 | Cultură, Actualitate, Sport

 

În ziua de 12 Noiembrie 1961 s-a născut marea gimnastă română Nadia Comaneci, o adevarată legendă a sportului international, care a intrat in istorie ca prima gimnastă din istorie notată cu 10. Evenimentul a avut loc la Jocurile Olimpice din 1976.

Citește și: Pastila de frumos. Laleaua-Tulipa. File de istorie. Tulipomania (IV)

Tot atunci, Nadia Comăneci a primit alte 6 note de 10 și a câștigat 3 medalii de aur, una de argint și una de bronz. Nadia Comăneci s-a născut în Onești și a început să practice gimnastica de la 6 ani, ulterior a fost inclusă în lotul național și a început să fie antrenată de Bela și Marta Karoly. La 13 ani a înregistrat primul succes internațional, la Campionatele Europene de Gimnastică din Norvegia câștigând 3 medalii de aur și una de argint.

Un an mai târziu, Associated Press a numit-o “Sportiva anului” ca urmare a titlurilor obținute în toate competițiile.

De altfel, Nadia a fost cea mai tânără câștigatoare a titlului olimpic, precum și prima gimnastă care a câștigat trei ani consecutiv medalia de aur la individual la Campionatul European.

 

În total, a adunat 18 medalii din aur la Olimpiade, campionatele mondiale și cele europene și alte 10 din argint și bronz.

Citește și: 9 Noiembrie 1989: A căzut Zidul Berlinului. Conducerea României nu a înțeles mesajul mondial

S-a retras din activitate în 1984 și a activat apoi în Federația Română de Gimnastică, contribuind la antrenarea lotului feminin de junioare. Înainte cu o lună de izbucnirea evenimentelor din decembrie 1989, Nadia Comăneci a fugit din țară și s-a stabilit în Statele Unite.

S-a căsătorit în 1989 cu gimnastul american Bart Conner, iar în prezent este președinte de onoare al Federatiei Române de Gimnastică și al Comitetului Olimpic Român, și membră în multe alte foruri internaționale.

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii