9 Noiembrie 1989: A căzut Zidul Berlinului. Conducerea României nu a înțeles mesajul mondial

de | 9.11.2021 10:12 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

 

După ce timp de aproape trei decenii a despărțit Germania de Vest de cea de Est, Zidul Berlinului a fost spart în bucăți, fapt ce a dus la prăbușirea blocului comunist european, precum și la unificarea Germaniei, un an mai târziu. Numeroși est-germani  ajunseseră deja  în Vest trecând prin Ungaria, în urma câtorva  săptămâni de negocieri. Din păcate, conducerea României de la acea dată nu a înțeles nimic din acest eveniment și a luat decizia să ascundă informația pentru cetățenii români.

Citește și: Dramă fără margini în familia elevei moarte la liceul din Costeşti / Părinţii nu-şi revin şi merg la cimitir să dea la o parte ţărâna de pe mormântul fetiţei

Liderul Partidului Comunist din RDG, Gunter Schabowski, a anunțat în dimineața zilei de 9 noiembrie 1989 că accesul prin granița dintre cele două Germanii va fi permis în cazul “călătoriilor particulare”.

La puțin timp după transmiterea mesajului, a început un adevărat pelerinaj al nemților spre Zidul Berlinului, oamenii începând să sfarme granița din beton care mai bine de 25 de ani a împărțit orasul și țara în două.

Spre orele serii, când în zid apăruseră deja breșe enorme, lumea s-a adunat să sărbătorească evenimentul la Poarta Brandenburg. 

 A doua zi după importantul eveniment, muncitorii s-au apucat de demolarea totală a zidului ridicat în 1961 din ordinul liderului est-german Erich Honecker, pentru a împiedica populația să fugă în Germania de Vest.

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

De-a lungul timpului, peste 100 de oameni au fost uciși în timp ce încercau să escaladeze Zidul Berlinului cu gândul de a scăpa din blocul comunist. 

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole


Loading RSS Feed