Web Analytics
scris luni, 10.01.2022

10 Ianuarie 1906: S-a născut marele matematician român Grigore Moisil

10 Ianuarie 1906:  S-a  născut marele matematician român Grigore Moisil

În ziua de 10 Ianuarie 1906 s-a  născut, la Tulcea, marele matematician român Grigore Moisil, profesor universitar, unul dintre promotorii introducerii tehnicii de calcul în țara noastră, membru al Academiei Române. (Foto: Wikipedia)

Părintele informaticii în România s-a născut  într-o familie de intelectuali. Bunicul său, al cărui nume îl poartă, a fost unul dintre fondatorii primului liceu românesc din Năsăud, iar tatăl a fost arheolog, membru al Academiei Române și mama sa – profesoară.

Citește și: Un nou scandal imobiliar în Piteşti / SC Titidan voia să ridice un bloc de 5 etaje pe doar 237 mp

Aceasta îl descria pe Grigore Moisil ca fiind un copil curios și liber, căruia îi plăcea să pună întrebări și să reacționeze la tot ceea ce vedea, asculta și citea.

A fost concomitent student al Politehnicii și al Universității din București. Interesul pentru matematică a  devenit prioritar, astfel că în anul 1929 părăsește Politehnica, deși trecuse deja toate examenele din primii trei ani și se afla student în anul IV.

În același an își susține teza de doctorat „Mecanica analitică a sistemelor continue”, în fața unei comisii conduse de Gheorghe Țițeica și având ca membri pe Dimitrie Pompeiu și pe Anton Davidoglu.

Această teză este publicată, tot în 1929, la editura Gauthier-Villars din Paris și va fi apreciată de savanții Vito Volterra, Tullio Levi-Civita, Paul Lévy.

În 1930 pleacă la Paris, unde studiază la Sorbona cu mari matematicieni și participă intens la viața științifică, cu note științifice remarcate de profesori.

În anul 1931 susține examenul de docență, cu lucrarea „Sur une classe de systemes d’equations aux derivees partielles de la Physique mathematique”, după care este numit conferențiar la Facultatea de Matematică din Iași.

Moisil a devenit o adevărată legendă încă din timpul vieţii pentru stilul extrem de plăcut şi de clar în care preda matematica.

Citește și: Încurcate sunt căile popii de la Crucişoara! Avem plângerea făcută la Arhiepiscopie / Popa Hari a mutat morţii din cavou fără ştirea rudelor

A ţinut primul curs de algebră modernă din România la Universitatea din Iaşi, unde a rămas 10 ani, după care a venit la Universitatea bucureşteană. Cercetările sale de logică au stat la baza unei puternice şcoli de matematică în ţara noastră, dar au avut influenţe şi în alte ţări, precum Argentina, Iugoslavia, Cehoslovacia, Ungaria.

A studiat și la  Roma cu o bursă de studii Rockefeller. 

Era înzestrat cu un deosebit simţ al umorului, dovadă fiind vorbele de duh care i se atribuie, multe găsindu-se în cărţile pe care le-a scris.

După Al Doilea Război Mondial, guvernul comunist l-a numit ambasador al României la Ankara. Mai târziu, în vremea regimului Ceauşescu n-a mai fost atât de iubit, dar nu a avut necazuri.

Citește și: Elevii vor burse de merit de la 8.50!

  A fost membru al Academiei Române, al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filozofie și  de asemenea membru corespondent al Academiei de Științe din România, începând cu 21 decembrie 1935 și membru titular începând cu 3 iunie 1941.

 Grigore Moisil a murit pe 21 mai 1973, la Ottawa, în Canada. Rămâne în istorie pentru contribuțiile sale aduse la inițierea studiului informaticii în România, dar și pentru inventarea de circuite electronice tristabile.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...