Web Analytics
scris miercuri, 11.08.2021

10 AUGUST 2018 – AU TRECUT TREI ANI! Legile justiţiei – nemodificate, SIIJ – nedesfiinţată, responsabilii pentru reprimarea Mitingului Diasporei – în libertate

Euforia care i-a cuprins, după alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din 2019, după căderea guvernului Dăncilă şi după alegerile locale şi parlamentare din 2020, pe cetăţenii care au demonstrat în Piaţa Victoriei, neîntrerupt, din 31 ianuarie 2017 – de la celebra OUG 13 prin care guvernul Grindeanu dezincrimina abuzul în serviciu, este pe cale de a se stinge, acum, când s-au împlinit trei ani de la reprimarea violentă de către forţele de ordine a ceea ce este cunoscut drept Mitingul Diasporei. La trei ani de la 10 august 2018, când peste o sută de mii de români au demonstrat paşnic în faţa sediului Guvernului împotriva încercării PSD, condus de Liviu Dragnea, de a-şi subordona Justiţia, legile în materie au rămas cu modificările aprobate de Parlamentul condus de social-democraţi în perioada decembrie 2016 – decembrie 2020, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie încă nu a fost desfiinţată, iar responsabilii pentru reprimarea violentă a Mitingului Diasporei sunt încă în libertate şi nu par să fie deranjaţi de procurorii civili sau militari.

10 AUGUST 2018 – AU TRECUT TREI ANI!  Legile justiţiei – nemodificate, SIIJ – nedesfiinţată, responsabilii pentru reprimarea Mitingului Diasporei – în libertate

Citește și: Începe Stonebird, cel mai mare festival rock din mediul rural din România

De aceea, ieri, 11 organizaţii şi asociaţii – Corupţia ucide, Declic, Aradul Civic, Geeks for Democracy, Rezistenţa Civică Galaţi, Voluntari în Europa, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Evoluţie în Instituţie, Iniţiativa România, Insistăm, Rezistenţa – au organizat un protest în Piaţa Victoriei, în care au trecut în revistă câteva nume ale celor care, într-un fel sau altul, au avut legătură cu episodul 10 August 2018.

Organizatorii protestului desfăşurat ieri au declarat: „Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan, şefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât şi colonelul Paraschiv – «dirijorul»- nu au fost pedepsiţi pentru violenţele pe care le-au săvârşit în stradă. Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii. Legătura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori. Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părţilor implicate fără să facă o percheziţie informatică. Efectul acţiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase şi la soluţionarea cazului superficial, fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi în conformitate cu actele lor. Giorgiana Hosu, fosta şefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voinţă dosarul 10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani”.

Reprezentanţii societăţii civile au mai solicitat procurorului general Gabriela Scutea să delege o echipă de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului 10 August şi să comunice public periodic stadiul anchetei şi actele de urmărire penală efectuate în dosar.

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic, a spus: „Au trecut trei ani şi vinovaţii sunt încă în funcţii, cât să mai aşteptăm? Nimeni nu a răspuns pentru cei 700 de protestatari răniţi sau gazaţi pe 10 August 2018 de Jandarmerie. Dacă tot susţinem că vrem justiţie independentă, haideţi să vedem şi acţiuni concrete, paşi clari în anchetă. Măcar acum, după ce am reuşit ca, alături de una din victime, Ioan Crăciuneanu, să obţinem reluarea cercetărilor după simulacrul de anchetă de la DIICOT. (…) Dacă chiar vor să facă dreptate, procurorii de la Secţia Militară a PICCJ trebuie să facă paşi în anchetă şi să finalizeze cu celeritate dosarul. Societatea civilă nu va permite ca procurorii militari să tergiverseze ancheta şi să se încurce în acte de procedură, cum au făcut în dosarele Revoluţiei şi Mineriadei. E suficient cât timp a pierdut DIICOT, fără audieri de martori, fără întrebări incomode şi chiar şi fără percheziţii informatice ale telefoanelor şefilor din Jandarmerie”.

Citește și: Despre cum se răzbună viaţa / Un argeşean este “Avocatul Anului în România”. Octavian Popescu a împlinit visul tatălui său, preotul Romulus Popescu

Organizaţiile din rândul societăţii civile au demarat chiar o petiţie pentru desemnarea unei echipe de anchetă dedicate dosarului 10 August, petiţie care a fost deja semnată de peste 62.000 de cetăţeni.

• Politicienii aşteaptă respectarea celerităţii actului de justiţie

Situaţia este tensionată, mai ales că la putere se află cei care în august 2018 se aflau în opoziţie politică şi susţineau protestele din Piaţa Victoriei. Deşi au trecut aproape opt luni de la preluarea puterii politice, membrii coaliţiei PNL-USRPLUS-UDMR nu au reuşit să pună în practică promisiunile făcute cetăţenilor, în campania electorală cu privire la Justiţie. Mai mult, membrii coaliţiei de guvernare nu au reuşit nici măcar să implementeze ceea ce scrie în programul de guvernare cu privire la Justiţie, document aprobat de Parlament la învestirea Cabinetului Cîţu şi în care se menţionează desfiinţare Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi înlăturarea modificărilor nocive făcute în perioada PSD la legile justiţiei.

Cu toate acestea, ieri, Ludovic Orban, preşedintele PNL şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, solicita magistraţilor să soluţioneze cu celeritate dosarul 10 August. Ludovic Orban a declarat pe pagina sa oficială de Facebook: „Au trecut trei ani de la represiunea din 10 August şi încă nimeni nu a fost pedepsit pentru agresiunile împotriva celor care au manifestat paşnic. Nu pot accepta faptul că oamenii care au ieşit în stradă pentru a apăra democraţia şi statul de drept au ajuns batjocura unui regim retrograd şi toxic condus de PSD, fără ca nimeni să plătească. Nu pot uita nici faptul că unii au plătit cu viaţa pentru curajul de a protesta şi de a contesta acţiunile puterii politice, cum a fost cazul colegului nostru Ilie Gâzea.

Dosarul 10 August, după cel al Revoluţiei sau al Mineriadei, arată măsura în care partea responsabilă din justiţia românească nu este capabilă să facă dreptate oamenilor care au fost victimele represiunii.

Dacă suntem cinstiţi cu noi, nu putem să nu realizăm faptul că încrederea în sistemul judiciar nu va putea fi recuperată pe deplin până când astfel de cazuri, care au fost în văzul nostru, al tuturor, nu-şi vor găsi vinovaţii. Pentru acest lucru este nevoie de voinţă reală, iar noi, la momentul preluării guvernării am făcut ce a ţinut de noi pentru a facilita ancheta prin desecretizarea raportului privind evenimentele din 10 August. Mai este necesar şi ca cei care sunt responsabili de finalizarea acestui dosar să aibă voinţa suficientă, să-şi facă treaba şi să-l ducă la capăt”.

La rândul său, Stelian Ion, ministrul Justiţiei şi vicepreşedinte al USRPLUS, a spus, prin intermediul aceleiaşi reţele de socializare:

„Am aşteptat o anchetă corectă, rapidă şi în urma căreia să aflăm adevărul foarte clar în dosarul 10 August. Cred că suntem la limita noţiunii de durată rezonabilă de soluţionare a acestui dosar. Trei ani de zile în care opinia publică a aşteptat o soluţie în acest caz reprezintă o perioadă lungă de timp şi există o dezamăgire legată de faptul că s-a poticnit acest dosar. În acest moment, dosarul este redeschis şi se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă solicitări prin care se cere să se constate că s-a tergiversat soluţionarea dosarului. Dacă instanţa va considera că s-a depăşit durata rezonabilă, se va stabili o bornă în timp până când ar trebui să se finalizeze acest dosar. Am convingerea că dosarul 10 august nu va avea soarta altor dosare, precum al Mineriadei sau al Revoluţiei, şi vom putea afla curând adevărul”.

Citește și: Pompierii români în presa din Grecia: „Sunt de pe altă planetă”

Până în acest moment, dosarul 10 August şi solicitările protestatarilor din Piaţa Victoriei referitoare la legile justiţiei şi la SIIJ par departe de soluţionare, pentru că actuala majoritate politică rămâne la fel de indecisă în luarea unor hotărâri menite să reformeze statul român.

Articol preluat din ziarul Bursa.ro

Distribuie!

0 Comentarii