Web Analytics
scris duminică, 10.04.2022

10 Aprilie 1847: S-a născut Joseph Pulitzer, marele jurnalist american de origine transilvăneană

În ziua de 10 Aprilie 1847 s-a născut marele jurnalist american Joseph Pulitzer (d. 29 octombrie 1911). Pulitzer s-a născut  la Macău, oraș situat pe Mureș, în familia înstărită a unui evreu care se ocupa cu comerțul de cereale.

10 Aprilie 1847: S-a născut Joseph Pulitzer, marele jurnalist american de origine transilvăneană

Citește și: Şi generalul Berechet se revoltă că îi răsare un bloc în spatele casei

Mama lui Joseph Pulitzer era  maghiară de religie catolică, originară din regiunea Szegedului. Fratele său mai tânăr, Albert, s-a decis să devină preot catolic. 

S-a înrolat  la Hamburg  militar în armata SUA si în 1864, în Boston, va fi încorporat în regimentul 1 de cavalerie New-York, care era format în cea mai mare parte din germani și va lupta de partea Statelor din Nord în Războiul civil american. Vorbea foarte bine germana și franceza, mai puțin limba engleză.

După o serie de ocupații de ocazie, ca hamal sau chelner, devine în anul 1867 cetățean american. În acel timp vorbea deja excelent limba engleză, terminând studiile în drept.

 Va fi angajat de Carl Schurz  in St. Louis, Missouri, ca reporter la ziarul în limba germană „Westliche Post“. În 1873, când a plecat de la redacția ziarului, Pulitzer era deja editor și partener în proprietatea ziarului. În primăvara anului 1871 se va căsători în biserica „Protestant Episcopal Church“ cu Kate Davis din Washington.

O perioadă va fi corespondent la ziarul „New York Sun”, cumpără în 1878 cotidianul „St. Louis Evening Dispatch“ și fuzionează în 1881 cu „Evening Post“dând naștere ziarului „St. Louis Post-Dispatch“. În 1883 va cumpăra ziarul „New York World“ care era în pragul falimentului, și care sub conducerea lui devine unul dintre ziarele cele mai importante din țară, cu un tiraj de 600.000 de exemplare.

Citește și:Mama pilotului mort: „Să-şi ia decoraţiile înapoi, să le dea copiilor lor! Al meu e la doi metri sub pământ”

Printr-o propagandă reușită, Pulitzer va obține fondurile necesare pentru construirea soclului Statuii Libertății. În lupta de concurență, redacțiile altor ziare, ca de exemplu „New York Sun“, îl vor ataca în anul 1890 personal pe Pulitzer, care bolnav probabil de diabet se retrage din lumea presei, în anul 1890, la vârsta de 43 de ani, aproape orb.

Totuși el va controla mai departe redacția ziarului, cu care comunică sub o formă codificată. În anul 1895 va apare tiparul colorat, prima imagine tipărită color va fi un băiat cu tricoul galben „The Yellow Kid“.

În anul 1895 William Randolph Hearst cumpără ziarul „New York Morning Journal“. În anul 1909, ziarul va dezvălui scandalul în legătura corupția regimului Theodore Roosevelt la construirea canalului Panama, care era construit de compania „French Panama Canal Company“.

Pulitzer va fi acuzat pentru defăimare de Roosevelt și de omul de afaceri J. P. Morgan. Procesul a fost câștigat de Pulitzer, care a devenit popular prin demonstrarea libertății presei. Din punct de vedere politic, Pulitzer era republican, iar în 1885 el va face parte din camera reprezentanților.

Citește și: „M-am dus în cimitir, am îngropat-o pe mama, apoi m-am întors şi m-am urcat în ambulanţă cu tata”

În anul 1892 Pulitzer donează bani pentru fondarea unei școli de jurnalistică, care n-a fost aprobată. De acea a lăsat el prin tesatament suma de 2 milioane de dolari pentru fondarea unei școli de jurnalism, „School of Journalism“ și unui premiu jurnalistic.

Abia în anul 1912, la un an după moartea sa, a fost înființată facultatea de jurnalistică „Columbia University” și, din anul 1917, a fost decernat anual  premiul Pulitzer, devenit unul dintre cele mai prestigioase premii jurnalistice din lume. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...