Web Analytics

1 august: Elveţia – Ziua naţională 

de | 1.08.2023 11:54 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

Elveția (Switzerland) este un stat european fără  ieșire la mare  cu o suprafață de 41.285 km². Deși Alpii ocupă cea mai mare parte a teritoriului acestei țări, populația elvețiană de aproximativ 8 milioane de persoane este concentrată mai ales în zona Platoului  unde se află marile orașe Zürich și Geneva. Foto: Localitatea turistică Zermatt, cu vedere la Matterhorn, în Alpii Elvețieni.

Confederația Elvețiană are o lungă istorie de neutralitate armată — nu a mai fost în stare de război din 1815 — și a aderat la Națiunile Unite abia în 2002.

  Elveția este și locul unde s-a născut Crucea Roșie și este sediul mai multor organizații internaționale, inclusiv al doilea birou al ONU din lume ca mărime. La nivel european, este membru fondator al Asociației Europene a Liberului Schimb și face parte din Spațiul Schengen – deși nu este membră a Uniunii Europene, și nici a Spațiului Economic European.

Citește și:

Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume după PIB pe cap de locuitor, și are cea mai mare bogăție pe cap de persoană adultă (în termeni de bunuri financiare și nefinanciare) din toate țările lumii. Zürich și Geneva au fost clasate pe locurile doi, respectiv opt în clasamentul calității vieții.  Țara este pe locul al 19-lea în lume la PNB. Este al douăzecilea cel mai mare exportator și al optsprezecelea cel mai mare importator de bunuri.

Această țară cuprinde trei mari regiuni lingvistice și culturale: germană, franceză, și italiană, la care se mai adaugă ținuturile în care se  vorbește  retoromana și de aceea, elvețienii, deși predominant germanofoni, nu formează o națiune în sensul unei identități etnice și culturale. Sentimentul de apartenență la o țară comună se bazează mai ales pe trecutul istoric și pe valorile comune (federalismul și democrația directă).

Înființarea Confederației Elvețiene este datată prin tradiție la 1 august 1291, când se sărbătorește și ziua națională.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Statul elvețian este cunoscut pentru neutralitatea sa armată, fiind în ultimul război în 1815, și pentru contribuția la organizațiile internaționale precum Crucea Roșie și ONU. Cu toate că nu face parte din UE, Elveția este parte a Spațiului Schengen și joacă un rol important în cadrul Asociației Europene a Liberului Schimb. La mulți ani, Elveția!

    Răspuns
  2. Ziua Națională a Elveției, pe 1 august, este o ocazie de sărbătoare și mândrie pentru elvețieni. În această zi, sărbătoresc independența și unitatea lor națională. La mulți ani, Elveția! 🇨🇭

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *