Web Analytics

Ziua limbii române, sărbătorită la Centrul Cultural Piteşti

de | 8.09.2022 11:45 | Actualitate, Cultură, Home

La 31 august a.c., Centrul Cultural Pitești a sărbătorit Ziua limbii române așa cum spune legea din 2011, cu intonarea imnului național și arborarea drapelului național.
Invitat special a fost prof.univ.dr. Nicolae Oprea (foto), critic literar, președintele Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România, mai ales că legea limbii române a fost inițiată de un grup de scriitori, printre care Corneliu Leu, Al. Florin Țene, Marian Ilie, Ligya Diaconescu și Alexandru Cetățeanu. Dezbaterea a plecat de la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (primul text în limba română, din 1521) și până în zilele noastre.

Nicolae Oprea a insistat asupra rolului scriitorilor din secolului 20 la dezvoltarea limbii române – moderniștii, Cercul Literar de la Sibiu, Școala de la Târgoviște, Generațiile ‚60 și ‚80. S-a deplâns faptul că nu se studiază gramatică la liceu, dovadă numărul uriaș de analfabeți funcționali, alături de adoptarea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române al unor termeni englezești de ultimă oră, precum „bullyng”, „breaking news”, „smartphone”.

Dincolo de prelegere, au urmat întrebări, cele mai pertinente fiind acelea puse de jurnalistul Cristian Vasile și prof. Constantina Chivoci. În fine, concluzia a fost că dezbaterea ar trebui continuată. Și acest lucru se va petrece chiar astăzi, sub coordonarea profesorului și scriitorului Lucian Costache, tot la Centrul Cultural.

Citește și Carte-simbol despre un muscelean premiat de Academia Română

Citește și Librăria „Marin Ioniţă”

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *