Web Analytics

Carte-simbol despre un muscelean premiat de Academia Română

de | 27.01.2022 12:42 | Actualitate, Cultură

”Preotul Ioan Răuțescu, vrednic slujitor al altarului și al neamului românesc”

Una dintre personalitățile Muscelului a fost omagiată în mod deosebit la finalul anului trecut! Iar asta pentru că i-a fost dedicat un volum semnat chiar de fiica cea mică, dar și pentru că este vorba despre o carte de nivel academic. Deloc surprinzător, însă, fiindcă este vorba despre o personalitate premiată de trei ori de Academia Română și care fusese propusă pentru titlul de academician. Venirea comuniștilor la putere i-a refuzat demnitatea. Cartea a fost sponsorizată de Obştea Moşnenilor Dragosloveni, condusă de Marcel Mogoş.

Citește și Biserica Marina, al doilea lăcaş de cult ca vechime din Câmpulung Muscel

Elena Răuțescu-Petroșanu a realizat o completă prezentare a vieții și activității preotului iconom stavrofor Ioan Răuțescu, slujitor până în 1974 la Biserica din Suseni-Dragoslavele. Istoric, etnograf, publicist și traducător, preotul dragoslăvean a fost una dintre mințile luminate ale Muscelului și României. Autor a patru monografii ale localităților Dragoslavele, Aninoasa, Câmpulung și Topoloveni, trei dintre acestea fiind premiate de academicieni, Ioan Răuțescu a fost decorat și de Înalta Regență cu Coroana României în grad de Cavaler.

Mai puțin evidențiat și apreciat în comparație cu nume mai puțin importante ale Muscelului, preotul Răuțescu are bust în centrul Câmpulungului, iar Căminul Cultural din Dragoslavele îi poartă numele.
Cartea fiicei cea mică, Elena ”Puica” Răuțescu-Petroșanu, este completă. În fapt, este o adevărată ”monografie” a preotului. ”O carte despre preotul și monografistul Ioan Răuțescu din Dragoslavele este o carte despre istoria Muscelului și, totodată, despre valorile spirituale ale poporului român”, astfel este prezentarea făcută volumului de către pr. acad. prof. Mircea Păcurariu.
C.I.B.

Citește și 120 de ani de la naşterea preotului cărturar Ioan Răuţescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii