Web Analytics

Ziua Internaţională a Poeziei la Conacul Goleştilor

de | 21.03.2024 12:00 | Actualitate, Cultură, Home

Când diverse delegații sau artiști ne vizitează municipiul Pitești, îți pui întrebarea legitimă: unde să-i ducem să viziteze, în timpul liber dintre evenimente, ceva tare interesant, pe invitați. Primul și cam singurul răspuns, ținând cont de apropierea de Pitești, e Conacul Goleștilor. Un conac încărcat de istorie (Dinicu și Iordache Golescu, frații Golești, foișorul din care a fost ridicat Tudor Vladimirescu de armata lui Ipsilanti, prima școală în limba română, dar și, nu în ultimul rând, muzeul satului. Organizarea, aici, a unor manifestări diverse nu poate decât să atragă vizitatori.

Astfel, joi, 21 martie 2024, de la ora 12, se va desfășura la Muzeul Golești evenimentul anual intitulat Ziua Internațională a Poeziei la Conacul Goleștilor. Va fi o activitate culturală care aduce laolaltă mari poeți din întreg spațiul cultural românesc. Evenimentul se află la a șasea ediție și, anul acesta, îl are ca invitat special pe scriitorul basarabean Nicolae Spătaru (foto).
În cadrul manifestării vor avea loc lecturi publice ale poeților prezenți, evocări ale unor importanți poeți români, discuții pe teme literare și scurte intermezzouri muzicale, asigurate de cantautoarea Irina Munteanu.
Invitatul de anul acesta este poet, prozator și traducător, promotor cultural, director al revistei literare Quadrat și al Bibliotecii Ștefan cel Mare din Chișinău. Nicolae Spătaru s-a născut la 13 ianuarie 1961 în comuna Horbova, ținutul Herța, Cernăuți. Este licențiat al Facultății de Filologie a Universității din Cernăuți, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România și al PEN-club-ului.

Este autorul mai multor volume de poezie, dintre care amintim: Ion și alte revoluții; Noaptea când soclurile îşi recrutează noile glorii; Tristețea recită din Rilke; Citirea zidului; Mici insomnii pentru Europa; Nebunul cu o singură fereastră ș.a. Cărți de proză: Îngerașul purta fustă mini, proză scurtă; Omul izgonit de ceasuri, proză scurtă; Apusul unei biciclete, proză scurtă; Măștile lui Brejnev, roman. A semnat, de asemenea, volumele Revolta clonelor (publicistică) și Confesiuni în bibliotecă (interviuri culturale). Este deținător al mai multor premii literare naționale și internaționale. Opera sa a fost tradusă în volume de autor, antologii și reviste de cultură, în Franța, Germania, SUA, Ungaria, Azerbaidjan, Olanda, Belgia, Rusia, Cehia, Tatarstan, Ucraina, Turcia și Spania.
Printre alții, la eveniment vor fi prezenți și scriitorii: Romulus Brâncoveanu, Cosmin Tudor, Liviu Mățăuanu, Angi Melania Cîrstea, George Badea, Liliana Rus, Alexandra Niculae, Dumitru Ungureanu, Mircea Bârsilă, Cezar Mihai Pârlog, Mihaela Stanciu, Nicolae Oprea, Dragoș Popescu, Dan Ioan Marta, Silvia Grigore și subsemnatul.
Coordonarea evenimentului este asigurată de poeta Nicoleta Popa Grigore, muzeograf la Conac.

Citește și Notele obţinute la „Brătianu” de Minulescu şi Ion Barbu

Citește și Caragiale i-a cerut ajutor câmpulungeanului Scurei

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *