Ziua Internațională a Poeziei, la Conacul Goleștilor 

de | 17.03.2022 16:42 | Actualitate, Cultura, HomeIubitorii de literatură sunt așteptați, luni, 21 martie 2022, la Muzeul Golești, la cea de-a patra ediție a evenimentului Ziua Internațională a Poeziei la Conacul Goleștilor. 

Acesta va începe la ora 12:00 și se vadesfășura sub forma unui cenaclu literar, cu lecturi publice, evocări ale unor importanți poeți români și lansarea cărții “Poezia optzecistă” a scriitorului Mircea Bârsilă.

Citește și Lecţia de istorie. Momentul august 1968

Ediția de anul acesta îi va avea ca invitați speciali pe poeții Mircea Bârsilă și Liviu Mățăoanu.

Mircea Bârsilă s-a născut la 19 octombrie 1952, însatul Cârciu, comuna Văgiulești, județul Gorj. Aabsolvit Liceul teoretic „Traian Doda” din Caransebeș. A debutat cu poezie, în ziarul județean „Flamura” din Caraș-Severin. În l978 a absolvit cursurile Facultății de Filologie a Universității din Timișoara, secția Română-Latină. Vreme de doi ani (1976-1978) a fostpreședintele Cenaclului literar „Pavel Dan” al Centrului Universitar Timișoara. A fost prieten la cataramă cu poetul Ion Monoran (cel care a aprinsscânteia Revoluției, oprind tramvaiele, în Piața Maria). Împreună cu Ion Monoran și Adrian Derlea aîntemeiat, în cadrul opzecismului, încă incipient peatunci, o efemeră mișcare literară numită „ Monodersilism”. După terminarea facultății a fostrepartizat ca profesor în localitatea Independența, Județul Călărași. În l982, pe cînd era profesor aici, i-a apărut volumul de debut  „Obrazul celălalt al Lunii” (înurma câștigării concursului de debut organizat de Editura „Albatros”). 

Citește și Lecţia de istorie. O scrisoare care n-a mai ajuns la destinaţie

S-a mutat în Argeș (de unde era soția sa) în 1985 și a primit funcția de Șef al Inspectoratului Pitești al Uniunii Compozitorilor din Romania. Din 1991, a fost, vreme de doi ani, director al Casei de Cultură din Curtea de Argeș. Ulterior a fost redactor la revista„Calende”, secretar literar al Teatrului „Al.Davila” șiprofesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității Pitești.

A publicat 14 carți de poezie și critică literă.

Poetul Liviu Mățăoanu s-a născut în data de 14 ianuarie 1968, în Câmpulung, județul Argeș. Este profesor, editor de carte și realizator de emisiuni la radio și televiziune. A debutat literar în anul 1991, în revista Calende. Volumul de debut s-a intitulat “Pauză de o țigare” și a văzut lumina tiparului în 1994. Versurile sale au apărut în zece volume colective și patru cărți de poezie personale. Este membru al uniunii Scriitorilor din România.

Distribuie!

Articol scris de Bianca Solomon

Redactor- Jurnalul de Argeș, Pitești. Absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea din Pitești. Studentă la programul Master-Comunicare Organizațională, UPIT.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole