Web Analytics
scris luni, 27.04.2020

Ziua Drapelului de Stat în Republica Moldova

La 27 Aprilie 1990, Sovietul Suprem al R.S.S. Moldoveneşti a aprobat tricolorul ca drapel de stat.

Ziua Drapelului de Stat în Republica Moldova

 Patriotului Gheorghe Ghimpu i-a revenit meritul de a înălţa tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova.

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova – Mihai Ghimpu,  şi-a amintit că fratele sau Gheorghe Ghimpu, cel care a înălțat primul tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile  înfăşurat de corp, aşteptând cu nerăbdare ziua cînd urma să-l arboreze.

Scriitorul şi deputatul Ion Hadîrcă a comunicat ulterior că “atunci cînd a arborat tricolorul, la 27 aprilie, deasupra Parlamentului, nu pricepeam de ce îşi risca viaţa ridicându–se la nişte înălţimi ameţitoare. Mai tîrziu am înţeles că numai Gheorghe Ghimpu putea face acest lucru. Sunt puţini în lumea celor drepţi care ar fi trăit o asemenea clipă în viaţa lor”.

Foto: Gheorghe Ghimpu, revoluţionar, profesor şi fondatorul mişcării de eliberare naţionale româneşti din R.S.S. Moldovenească.

Detalii… Gheorghe Ghimpu, biografie.

La 23 aprilie 2010 Parlamentul Republicii Moldova a decis ca ziua de 27 aprilie să fie declarată drept “Ziua drapelului de stat“.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită