Ziua Drapelului de Stat în Republica Moldova

de | 27.04.2020 08:25 | Actualitate

La 27 Aprilie 1990, Sovietul Suprem al R.S.S. Moldoveneşti a aprobat tricolorul ca drapel de stat.

 Patriotului Gheorghe Ghimpu i-a revenit meritul de a înălţa tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova.

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova – Mihai Ghimpu,  şi-a amintit că fratele sau Gheorghe Ghimpu, cel care a înălțat primul tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile  înfăşurat de corp, aşteptând cu nerăbdare ziua cînd urma să-l arboreze.

Scriitorul şi deputatul Ion Hadîrcă a comunicat ulterior că “atunci cînd a arborat tricolorul, la 27 aprilie, deasupra Parlamentului, nu pricepeam de ce îşi risca viaţa ridicându–se la nişte înălţimi ameţitoare. Mai tîrziu am înţeles că numai Gheorghe Ghimpu putea face acest lucru. Sunt puţini în lumea celor drepţi care ar fi trăit o asemenea clipă în viaţa lor”.

Foto: Gheorghe Ghimpu, revoluţionar, profesor şi fondatorul mişcării de eliberare naţionale româneşti din R.S.S. Moldovenească.

Detalii… Gheorghe Ghimpu, biografie.

La 23 aprilie 2010 Parlamentul Republicii Moldova a decis ca ziua de 27 aprilie să fie declarată drept “Ziua drapelului de stat“.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii