Web Analytics

Ziua de 9 Mai a fost marcată la Pitești prin manifestări și simpozioane

de | 9.05.2022 16:39 | Actualitate, Cultură

9 mai este zi cu triplă semnificație pentru românia. Se aniversează Ziua Europei, Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al doilea război mondial. Cu această ocazie, cu sprijinul Consiliului Județean Argeș, au fost organizate mai multe evenimente.  

Astfel, la Muzeul Județean a avut loc un simpozion dedicat acestei zile, în care au luat cuvântul vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Adrian Dumitru Bughiu, managerul Muzeului, istoricul Cornel Popescu, invitați din cadrul Asociaţiei „Organizația Judeţeană Argeş” Basarab I a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, dar și elevi ai Colegiului Național „Zinca Golescu” din Pitești. Simpozionul a fost marcat și de momente artistice oferite de corul Colegiului. 

Citește și:SEMNIFICAȚIA ZILEI: 09 mai – Astăzi este sărbătorită Ziua Europei

Tot cu ocazia zilei de 9 Mai, Universitatea din Pitești, în parteneriat cu Primăria Pitești, Consiliul Județean Argeș și alte instituții, a organizat o manifestare menită să celebreze această zi cu triplă semnificație. 

Manifestarea a început cu o paradă militară care a pornit din Piața Primăriei și s-a oprit la rectoratul Universității, cu un popas în fața Bisericii Sfântul Gheorghe unde a fost oficiată o Slujbă Tedeum. La eveniment au fost prezente oficialitățile administrației argeșene – cu președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, precum și alți șefi de instituții.  

Studenții au depus flori în memoria celor care au luptat pentru Independența României. 

Citește și:Mesajul premierului Ciucă, de Ziua Europei: ”Când spectrul războiului ameninţă din nou pacea globală, Europa dă dovadă mai mult ca oricând de unitate şi solidaritate”

La Rectorat, conducerea Universității din Pitești și invitații au vorbit despre importanța acestei zile. 

„Vă aflați astăzi într-un spațiu universitar care a fost european încă de la început. Pe lângă faptul că anul acesta celebrăm 60 de ani de existență, dacă este să ne lăudăm cu ceva, Universitatea din Pitești este prima din România care înființează un departament de integrare europeană, în 2002, când România încă își negocia statutul de stat membru. Noi ne-am înțeles încă de atunci care ne este menirea, care ne este drumul. După aceea a urmat o sumă întreagă de aventuri în spațiul european, acorduri cu multe universități occidentale. Am fost prima universitate care a desfășurat un proiect de integrare educațională a adulților în mediul academic, prima universitate europeană care s-a implicat în programul Comenius. Ne-am înțeles rolul și am făcut ceea ce trebuie în peisajul academic românesc”, a declarat Dumitru Chirleșan, rector Universitatea din Pitești. 

Citește și:Simpozion sociologic de înaltă ţinută la Bogaţi de Ziua Europei

„Mă simt bine să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Ziua de astăzi are o triplă semnificație și felicit pe această cale Universitatea din Pitești pentru că a găsit resursele necesare pentru a ne reuni pe toți în această manifestare. Am să merg pe cărarea bătătorită de rectorul Dumitru Chirleșan și nu am să abordez eu semnificația celor trei momente istorice. Mă văd oarecum însă obligat să vă mărturisesc că parcă mi-este mai dragă declarația lui Mihail Kogălniceanu decât declarația lui Robert Schuman. Mă simt mai mult român în Europa decât mai european în România. Este o chestiune de nuanță. Sunt trei momente istorice importante care nu ar trebui trecute cu vederea. Trăim vremuri destul de complicate și, tocmai de aceea, dincolo de chestiunile care duc spre globalizare, trebuie să fim atenți la aceea ce ține de tradițiile noastre, de identitatea noastră națională. Chiar ieri am sărbătorit într-un loc absolut deosebit Ziua Portului Popular Tradițional. Și valorile europene, și cele care ne definesc pe noi, sunt valori care contează. Să dea Dumnezeu să fim feriți de alte pandemii, iar de războaie să citim doar în cărțile de istorie!”, a spus Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș. 

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *