Web Analytics

Zimbrii au revenit în Munţii Făgăraş

de | 28.11.2019 14:09 | Actualitate

Fundaţia „Conservation Carpathia” a demarat un program de reintroducere a zimbrului în Munţii Făgăraş, primele patru exemplare din Germania fiind aduse deja în ţară. Zimbrii vor fi găzduiţi într-un ţarc de aclimatizare situat în zona lacului Pecineagu, urmând să fie eliberaţi în sălbăticie în primăvara anului 2020, la distanţe de 20-30 km de localităţi. Ulterior, alte nouă exemplare provenind din Polonia vor completa populaţia de zimbri din munţii Argeşului.

Dispărut de pe meleagurile noastre în urmă cu câteva secole, zimbrul a fost reintrodus cu succes în ultimii ani în judeţele Neamţ, Caraş-Severin şi Hunedoara. Fundaţia „Conservation Carpathia” extinde acest demers şi îşi asumă misiunea de a reface de la zero populaţia de zimbri pe versantul sudic al Carpaţilor Meridionali, în zona Munţilor Făgăraş. „Ca să garantăm rezultatele favorabile ale proiectului, am ţinut cont de toate criteriile esenţiale pentru a obţine o diversitate genetică, precum ţările şi mediile de provenienţă ale zimbrilor. Activitatea zilnică a zimbrilor va fi monitorizată; câteva exemplare vor avea montate colare GPS non-invazive, care nu le vor influența adaptarea, ceea ce ne va permite să cunoaştem traseele acestora şi habitatele pe care turma le va frecventa”, a declarat Adrian Aldea, specialist în cadrul Fundaţiei „Conservation Carpathia”.
Programul de populare cu zimbri din Munţii Făgăraş se realizează în cadrul proiectului „Creation of a Wilderness Reserve in the Southern Carpathian Mountains, Romania”. Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale şi care să creeze beneficii comunităţilor locale din zona Munţilor Făgăraş.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii