Zilele Filmului LUX 2019, la Pitești

de | 11.11.2019 20:00 | Actualitate

În perioada 15 – 16 noiembrie 2019, Biroul de Legătură al Parlamentului European în România organizează, la Pitești, Zilele Filmului LUX.

Evenimentele se vor desfășura la Cinema Trivale iar intrarea este liberă. Vor fi proiectate cele trei filme finaliste la Premiul LUX și va avea loc o dezbatere cu reprezentanți ai industriei românești de film și publicul participant la proiecții.

Vineri, 15 noiembrie

19:00 Proiecție film: Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija (r. Teona Strugar Mitevska/100 minute)

20:30 Dezbatere

Sâmbătă, 16 noiembrie

18.00 Proiecție film: Cold Case Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)

20.30 Proiecție film: Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)

Cele trei filme finaliste

Cold Case Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)

În 1961, avionul Secretarului General al ONU Dag Hammarskjöld s-a prăbușit în mod misterios, ucigându-l pe Hammarskjöld și cea mai mare parte a echipajului. Mai mult de 50 de ani mai târziu, acest caz nerezolvat capătă atenția producătorului danez de film Mads Brügger care pornește în căutarea adevărului. Filmul lui Mads Brügger nu doar că face lumină asupra împrejurărilor morții suspecte a lui Dag Hammarskjöld, dar oferă și o sumedenie de informații despre partea nevăzută a decolonizării continentului african și în special a Congo-ului belgian. ”Cold Case Hammarskjöld” dă o nouă perspectivă asupra unei conspirații care dă fiori.

Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija (r. Teona Strugar Mitevska/100 minute)

La 32 de ani, Petrunija e șomeră și stă împreună cu părinții la Stip, în Macedonia de Nord. Întorcându-se de la un interviu de angajare la care este respinsă, Petrunija nimerește în mijlocul unui festival religios, în timpul căruia tineri bărbați din toată țara se iau la întrecere. Primul care reușește să scoată din râu crucea aruncată de preot va avea parte de noroc și prosperitate tot anul. Fără să se gândească prea mult, Petrunija sare și ea în râu și pune prima mâna pe cruce. Această victorie incontestabilă perturbă ordinea socială: întrecerea nu e pentru fete. Cum vor rezolva biserica și societatea civilă acest conflict?

Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)

În ”Jocuri de putere”, Manuel López-Vidal este un politician influent în regiunea din care provine. Deși un om de viitor, el nu este decât o simplă verigă într-un angrenaj uriaș, asupra căruia nu are niciun control. Manuel López-Vidal este bogat, ambițios, arogant și corupt, însă asistăm la transformarea lui, treptată, într-un fel de șoarece în capcană. Dorința sa ulterioară de răzbunare, care îl consumă treptat, se naște în momentul în care se vede abandonat de partid. Manuel e hotărât să nu se prăbușească singur.

Premiul LUX pentru film european

Inițiat în anul 2007 de Parlamentul European, Premiul LUX pentru film european urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogățirea patrimoniului cinematografic și cultural al Europei.

Premiul LUX promovează distribuția celor trei filme finaliste subtitrându-le în cele 24 de limbi oficiale ale UE și producându-le în format DCP (digital cinema package) pentru fiecare țară în parte.

Câștigătorul Premiului LUX, ediția 2019, va fi anunțat în data de 27 noiembrie 2019, la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii